Απάντηση στις προσβολές Οδυσσέα Μιχαηλίδη

27 Ιουλίου 2019
Nicos-Zamboglou-cv.jpg

Επειδή προ καιρού έθεσα ερωτήματα στον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου και μετά από παρέλευση εβδομάδων έλαβα απάντηση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο αναγκάζομαι να τα εκθέσω δημόσια, ευελπιστώντας να απαντηθούν.

 Στις 18 Απριλίου 2019, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών με θέμα την Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (GOC) για την παροχή υπηρεσιών σε καρκινοπαθείς στην Κύπρο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης,  προέβη σε μία παραπλανητική και προσβλητική αναφορά στο πρόσωπό μου. Έθεσε, συγκεκριμένα, θέμα ‘’παραβίασης της δεοντολογίας’’ από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, (BOCOC), διότι ‘’σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να εκφραστεί η άποψη και η θέση του ως προς θέματα απαιτήσεων του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, δηλαδή για θέματα λεφτών, και τη θέση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου την έδωσε γραπτώς στέλεχος του Κέντρου, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είναι συγγενής του ιδιοκτήτη του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου’’. 

Ο κ. Μιχαηλίδης, αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος που συζητείτο, κάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΣ του BOCOC, ‘’να εξετάσει θέματα δεοντολογίας εντός του οίκου του’’, καθότι ‘’στέλεχος του Ογκολογικού, για θέματα που επηρεάζουν τιμή και άρα δαπάνες του κράτους, έδινε τη θέση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, ενώ είναι συγγενής (μου)’’. Αυτό, πρόσθεσε με υπαινικτικό ύφος, ‘’το μάθαμε μετά από ένα χρόνο – έπρεπε τουλάχιστον να το γνωρίζουμε’’.

Αυτή, λοιπόν, η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή, σε συνδυασμό με μετέπειτα ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι ‘’οι επιχειρηματίες της λευκής μπλούζας προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον απαιτώντας επιπρόσθετη πληρωμή στη σύμβαση τους με το κράτος’’, δεν μου επιτρέπει να τα αφήσω να πέσουν κάτω ασχολίαστα.

Εάν εκείνος έχει συνηθίσει να μιλάει, σε κλίμα έπαρσης, με πυροτεχνήματα λάσπης, η δική μου ανατροφή αλλά και η εν γένει διαδρομή μου στη ζωή, δεν μου επιτρέπουν να σιωπήσω. Στην επιστημονική και επαγγελματική μου πορεία, επί σαράντα και πλέον χρόνια σε ευρωπαϊκή χώρα με αυστηρούς αλλά και σωστούς ελέγχους, δεν δέχθηκα ούτε μία επίπληξη, μόνο εύσημα. Ποτέ δεν περίμενα, επιστρέφοντας στον τόπο μου για να δημιουργήσω και να αφήσω κληρονομιά στην κυπριακή κοινωνία ένα έργο ζωής που ενσωματώνει όλα τα χρόνια και την εμπειρία μου στη Γερμανία, να εισπράξω τέτοια συμπεριφορά από ένα κρατικό αξιωματούχο που, τελικά, δεν γνωρίζει τίποτα για μένα αλλά ούτε και για τις προσφερόμενες αποκλειστικές υπηρεσίες του Κέντρου μας.

Επειδή, όμως, ζούμε σε ένα μικρό τόπο και όλοι λίγο-πολύ γνωριζόμαστε, έχω χρέος απέναντι σε εκείνους που μου εμπιστεύονται ό,τι πιο πολύτιμο έχουν, την υγεία τους, να θέσω και να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα που απορρέουν από αυτό το ασυγχώρητο ατόπημα του Γενικού Ελεγκτή.

Ερώτημα 1: Πώς και γιατί προέκυψε  το θέμα που προκάλεσε την πιο πάνω παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή;

Απάντηση: Επειδή η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κα Γιαννάκη, όταν αυτό κατέληξε σε δική του, αυθαίρετη ερμηνεία ενός σημείου της Συμφωνίας που υπογράφτηκε από το GOC με το Κράτος για παροχή υπηρεσιών προς ασθενείς, ανέφερε ότι το Υπουργείο βασίστηκε στις αντίστοιχες τιμολογήσεις του BOCOC, όπως επίσης και σε εκείνες που γίνονταν για παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό. Για τις τελευταίες είχαμε ιδία άποψη και αποδείξεις ότι η ερμηνεία του Συμβολαίου ήταν απολύτως συμβατή με τη δική μας ερμηνεία. Για τις τιμολογήσεις του BOCOC που ανέφερε η Γενική Διευθύντρια, απευθυνθήκαμε σε αυτό, και ζητήσαμε επισήμως την άποψή του.

Ερώτημα 2: Πώς έγινε η σχετική διαδικασία;

 Απάντηση: Απολύτως νομότυπα. Ο Διοικητικός Διευθυντής του GOC, απευθύνθηκε γραπτώς στον Γενικό Διευθυντή του BOCOC. Αυτός με τη σειρά του απευθύνθηκε στους επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου, και εκ μέρους αυτών απάντησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος  Δρ. Δημήτρης Ανδρεόπουλος. Η γνωμάτευσή του εστάλη από τον Γενικό Διευθυντή του BOCOC  στον Διοικητικό Διευθυντή GOC, εις απάντηση του δικού του αιτήματος. Η απάντηση συνάδει απόλυτα με τον τρόπο που το GOC ερμηνεύει τη σχετική διάταξη της Σύμβασης, την οποία το Υπουργείο επιμένει να ερμηνεύει αυθαίρετα, και σε αντίθεση με την διεθνή πρακτική.

 Δηλαδή το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου εδώ και δύο δεκαετίες ακολουθεί την διεθνή πρακτική για την βραχυθεραπεία που συνάδει και με την ερμηνεία του GOC για το συμβόλαιο, ενώ η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας διαφωνεί!

 Πέραν αυτού: Το υπονοούμενο που άφησε ο Γενικός Ελεγκτής στην εισαγωγική του τοποθέτησή στη Βουλή περί συγγενικών σχέσεων, (που αναφέρεται στην αρχή  αυτού του κειμένου), δημιουργεί εύλογη απορία:

Ερώτημα 3: Γιατί δεν πήραν θέση ως τώρα πάνω σε αυτό το θέμα ο Πρόεδρος του ΔΣ του BOCOC, κ. Λάζαρος Σαββίδης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Πάνος Εργατούδης που ήταν παρόντες κατά την συζήτηση στη Βουλή, αφού ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε ‘’θέμα δεοντολογίας’’, και κυρίως αφού εγώ  προσωπικά τους το ζήτησα επισήμως με επιστολή μου ημερομηνίας 27.05.2019;

 Απάντηση: Ακριβώς, λοιπόν, επειδή κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου στο Κυπριακό Κοινοβούλιο ο Γενικός Ελεγκτής, αποφεύγοντας να πάρει θέση  επί της ουσίας του περιεχομένου της απάντησης (του Διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του BOCOC Δρ. Ανδρεόπουλου), συνέδεσε το περιεχόμενο της τοποθέτησής του με την γνωστή μας συγγένεια, αφήνοντας υπονοούμενα και ηθικά εκτεθειμένους τόσο τον Δρ. Ανδρεόπουλο όσο και εμένα, εγώ παρακάλεσα να έχω, επισήμως,  την τοποθέτηση τoυ Δ.Σ. του BOCOC ως προς το κατά πόσο η άποψη που υπογράφει o Δρ. Ανδρεόπουλος ήταν προσωπική του άποψη ή συλλογική εκτίμηση των συναδέλφων ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων του Κέντρου;

 Αυτά τους ζήτησα, και απάντηση ακόμα δεν έλαβα. Και άφησαν να αιωρείται το υπονοούμενο του Γενικού Ελεγκτή, δίχως να παίρνουν θέση επί της ουσίας της γνωμάτευσης που φέρει την σφραγίδα του Κέντρου που εκπροσωπούν – όχι μονάχα ενός προσώπου, το οποίο μάλιστα αφήνουν και εκτεθειμένο. Επειδή όμως είμαι της σχολής ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα μετέωρα, κουβέντες να πλανώνται σχηματίζοντας σκιές αμφιβολιών και αμφισβήτησης, ακόμα και της ηθικής ακεραιότητας του καθενός, θέτω καθαρά και ευθέως τα δεδομένα αυτής της υπόθεσης με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μου.

 Ερώτημα 4ο.: Το απευθύνω δημόσια, και τις απαντήσεις εδώ ας τις δώσουν άλλοι. Είναι σωστή ή όχι η επιστημονική άποψη των Ακτινοογκολόγων του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας  Κύπρου; Είναι πράγματι με αυτό το σκεπτικό που τιμολογούνται και οι ανάλογες υπηρεσίες του BOCOC μέχρι τώρα; Έχει ζητηθεί η άποψη της Ογκολογικής Εταιρείας (ΟΕΚ) επί του θέματος; Και αν όχι, γιατί; Εάν ναι, ας μάθουμε και εμείς την απάντηση. Διαφωνεί η ΟΕΚ με την εκτίμηση του BOCOC; Τι εμποδίζει μέχρι τώρα τους εκπροσώπους του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τιμή όσων επλήγησαν από τον Γενικό Ελεγκτή των πάντων;

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι αμελητέο. Η συμφωνία συνεργασίας του Κράτους με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής της, απεδείχθη προς όφελος ή όχι του Δημοσίου αλλά και των ασθενών;

 Ας απαντηθούν λοιπόν δημόσια τα πιο πάνω ερωτήματα για να διαλυθούν οι αμφιβολίες και οι όποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από την παραπληροφόρηση. Η διαφάνεια σε θέματα δημοσίου συμφέροντος ποτέ δεν βλάπτει. Αντίθετα εκθέτει και απομονώνει τους επιτήδειους και τους καιροσκόπους.

 

 Καθ. Δρ. Δρ. Δρ. Νικόλαος Ζαμπόγλου

Ιατρικός Διευθυντής

Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου

 Λεμεσός, 26.07.2019

© German Oncology Center. All rights reserved.