BioS: Ψηφιακές Δεξιότητες στην Υπολογιστική Βιολογία

23 Ιουλίου 2019
slider01-1-1-1200x675.jpg

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των κλινικών ιατρών, ήταν παρόν στην 3η συνάντηση των συνεργατών της BioS που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουνίου στην όμορφη πόλη της Βαρκελώνης στην Ισπανία.

Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας Bioinformatics Barcelona Association (BIB) καλωσόρισαν την κοινοπραξία και οργάνωσαν μια εξαιρετική συνάντηση, η οποία συνοδευόταν από πολιτιστικές δραστηριότητες και την ξεχωριστή Καταλανική φιλοξενία. Ήταν, πράγματι, μια παραγωγική και ταυτόχρονα πολύ ευχάριστη εμπειρία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το μεσοδιάστημα του έργου BioS. Ήταν λοιπόν η ευκαιρία να συζητηθούν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα και να προσαρμοστεί η στρατηγική και η πρόοδος στις ανάγκες του έργου.

Οι εταίροι παρουσίασαν την πρόοδο τους στα διάφορα πακέτα εργασίας και επεξεργάστηκαν μια στρατηγική για τα επερχόμενα καθήκοντα και παραδοτέα. Το διοικητικό συμβούλιο της BioS έλεγξε τη ροή εργασίας και την επικοινωνία μεταξύ των εταίρων. Αυτή τη φορά, η κοινοπραξία κάλεσε έναν από τους εμπειρογνώμονες της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής (EAB), Καθ. Maria Rosa Fenoll Brunet. Με την συνεισφορά της, έδωσε νέες πληροφορίες, καινοτόμες ιδέες και εμπλούτισε τις συζητήσεις.

Οι εταίροι συμφώνησαν ότι τέτοιες συναντήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή και επιτυχημένη πορεία του έργου, καθώς παρέχει την καλύτερη πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και την εργασία σε διάφορα παραδοτέα. Ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στην επόμενη συνάντηση των συνεργατών μας στα τέλη του 2019 στη Λεμεσό.

Τι είναι το Bios;

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (GOC) συμμετέχει στο πιο πάνω πρόγραμμα της BioS, Δεξιότητες στην Υπολογιστική Βιολογία”. Αυτό στοχεύει στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των κλινικών ιατρών, μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της παράδοσης νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Υπολογιστική Βιολογία, καθώς και των οριζόντιων δεξιοτήτων, ανταποκρινόμενο ευθέως στις ανάγκες του κλάδου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί σε αντίστοιχες ερευνητικές μελέτες.

Το BioS υλοποιείται από μία πολύ-εταιρική κοινοπραξία, 13 εταίρων σε 8 κράτη-μέλη της ΕΕ και αναπτύσσει όλα του τα αποτελέσματα σε 9 ευρωπαϊκές γλώσσες. Έτσι, διασφαλίζεται ευρεία επίδραση στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ πολιτικών και κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών της Υγείας και Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Από αυτήν την διαδραστικότητα, προκύπτουν απτές προτάσεις, που μπορούν να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο σκοπός του BioS είναι να εφοδιαστούν οι ιατροί με γνώση, δεξιότητες και ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις σύγχρονες προκλήσεις στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, υπηρεσίες και πολιτικές, προς όφελος της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

© German Oncology Center. All rights reserved.