Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον

16 Ιανουαρίου 2019
Carl-David-Anderson.jpg

Ο αμερικανός Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον (3/9/1905 – 11/1/1991) υπήρξε διακεκριμένος φυσικός, τιμημένος με Νόμπελ Φυσικής, το 1936, για την ανακάλυψη του ποζιτρονίου (ή αντιηλεκτρονίου), του πρώτου γνωστού σωματίου αντιύλης. Η ανακάλυψή του αυτή βρήκε εφαρμογή  στην ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ), η οποία θεωρείται η πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής στην Ογκολογία, την Παθολογία, την Καρδιολογία και τη Νευρολογία.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη από σουηδούς μετανάστες γονείς, σπούδασε μηχανολόγος στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του το 1930 και στο οποίο δίδαξε επί σειρά ετών. Το 1930 ξεκίνησε τις έρευνές του πάνω στις ακτίνες γ και τις κοσμικές ακτίνες, χρησιμοποιώντας μαγνητικό θάλαμο νέφωσης. Το 1932 ανακάλυψε το ποζιτρόνιο, ενώ μελετούσε τις αλληλεπιδράσεις των κοσμικών ακτίνων κι ένα χρόνο αργότερα πέτυχε να παραγάγει ποζιτρόνια με ακτινοβόληση ακτίνων γ.

Το 1936, τη χρονιά που κέρδισε το Νόμπελ, συμμετείχε στην ανακάλυψη του μιονίου, ενός στοιχειώδους σωματίου, με μάζα 207 περίπου φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ηλεκτρονίου.
Τις μέρες αυτές, συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου 2019, συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τον θάνατό του.

Από το sansimera.gr για το goc.com.cy

(*) Καινούργια στήλη στο Blog της ιστοσελίδας μας. Για να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε και να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους εκείνους που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην επιστήμη της Ιατρικής.

© German Oncology Center. All rights reserved.