Συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπεύθυνος Προγράμματος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Ανδρέας Καζαμίας

Λειτουργός Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Θεμάτων Πανεπιστημιακής Κλινικής.


Απευθείας Γραμμή

+357 25 208 089ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΖΑΜΙΑ

Οι επιστημονικές εξελίξεις στην ογκολογία είναι σημαντικές και ακολουθούν ρυθμούς που φέρνουν κοντύτερα την ίαση ή και την, με καλύτερη ποιότητα ζωής, αντιμετώπιση της νόσου. Είναι απαραίτητο όμως οι εξελίξεις αυτές να συμπλέουν και με την συμμετοχή στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παγκοσμίως συναρπάζουν. Το GOC, όπως κάθε σύγχρονο, άρτιο και υπεύθυνο ογκολογικό κέντρο, συμμετέχει σε αυτά τα μέτωπα από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, έχοντας ήδη υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με δύο από τα πιο δυναμικά και καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗΦοιτήτριες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμοσμένης Κλινικής Διατροφής & Διαιτολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στις εγκαταστάσεις του German Oncology Center, μαζί με τη Μέντορά τους, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Έμιλυ Αγαθοκλέους και τον Λειτουργό Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Θεμάτων Πανεπιστημιακής Κλινικής, Ανδρέα Καζαμία.


Με βάση τη συμφωνία, φοιτητές και φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, θα εκπαιδεύονται στους χώρους του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου από τους ιατρούς/ακαδημαϊκούς μας. Η εκπαίδευση γίνεται και σε θεωρητικό, και σε πρακτικό επίπεδο, με τη χρήση του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων και της τεχνογνωσίας του GOC.

Επιπλέον, οι φοιτητές αναπτύσσουν κατά την εκπαίδευσή τους ερευνητικές δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού του Κέντρου.

Ακόμα, διοργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης, διαλέξεις για ενημέρωση του κοινού και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως επίσης και επιστημονικά συνέδρια.

Το πρόγραμμα καλύπτει το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της ογκολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στόχος είναι η εξοικείωση των φοιτητών Ιατρικής με τις βασικές αρχές της κλινικής πρακτικής στην Ογκολογία, η παροχή κλινικών γνώσεων και η επαφή με τις βασικές κλινικές δεξιότητες.


Γιατί με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο;


Το επίπεδο που θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ένα ογκολογικό κέντρο, διαμορφώνεται και από τις ερευνητικές του αναζητήσεις. Φυσικά, παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις, όμως είναι απαραίτητη και η συμμετοχή στην έρευνα.

Καθήκον, όμως, της ιατρικής κοινότητας, του ιατρού επιστήμονα, είναι η δημιουργία δυνατοτήτων εκπαίδευσης της νέας γενιάς ιατρών-συναδέλφων.

Χρειάζεται η μεταφορά των εμπειριών, όπως και η διαμόρφωση φιλοσοφίας στους νέους ιατρούς για το πώς αντιμετωπίζουμε νόσους και νοσούντες. Αυτό το καθήκον, της διάπλασης και εκπαίδευσης της νέας γενιάς ιατρών υλοποιείται μέσα από την συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Με το ΤΕΠΑΚ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥΕπικυρώθηκε επίσημα στις αρχές Οκτωβρίου 2018, λίγο πριν συμπληρωθεί μάλιστα ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του GOC, η συμφωνία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για την ίδρυση Ερευνητικής Μονάδας με την επωνυμία «Κέντρο Έρευνας Καρκίνου» (ΚΕΚ).

Κατά το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ η εναρκτήρια επιστημονική συνάντηση, όπου επιστημονικό προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αντιπρόσωποι τοπικών βιοτεχνολογικών εταιριών και διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό παρουσίασαν τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις και τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην ογκολογία.

Όπως επισήμανε ο Καθ. Νίκος Ζαμπόγλου, το Ερευνητικό Κέντρο θα υποστηρίζεται από καινοτόμες ερευνητικές εγκαταστάσεις και θα επικεντρωθεί σε κλινικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διάγνωση, τη θεραπεία, την πρόληψη του καρκίνου και φροντίδα των ασθενών. Στόχος του ΚΕΚ είναι να συγκεντρώσει ερευνητές βιολογίας, μηχανικής, ιατρικής, μαθηματικών, φυσικής, δημόσιας υγείας, νοσηλευτικής, καθώς και εταιρειών φαρμακευτικής και βιοτεχνολογίας απ’ όλη την Κύπρο.


Γιατί με το ΤΕΠΑΚ;


Το ΤΕΠΑΚ διαθέτει ένα επιστημονικό δυναμικό, όσον αφορά την τεχνογνωσία, τις βιο-ιατρικές υποδομές, την νοσηλευτική φροντίδα, και την δυνατότητα επιδημιολογικών μελετών. Γενικά, διαθέτει μια άρτια ομάδα ερευνητών.

Εμείς, ως Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (GOC), χρειαζόμαστε το φάσμα αυτών των ερευνητικών ομάδων, ούτως ώστε, σε τεχνολογικό επίπεδο, να συνεχίσουμε τις έρευνες που ήδη είχαμε ξεκινήσει στην Γερμανία και να τις διευρύνουμε.

Για την φροντίδα των ασθενών, χρειάζεται να έχουμε περισσότερη επιστημονική γνώση ώστε να προσαρμόσουμε να προσαρμόσουμε στα κυπριακά δεδομένα και την ψυχολογία, και την φροντίδα των ασθενών.

Οι βιοιατρικές υποδομές που διαθέτει το ΤΕΠΑΚ, θα συμβάλουν στην διεξοδικότερη διεύρυνση του γονιδιώματος των ασθενών, ειδικότερα των Κυπρίων, για να δούμε εάν υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, και ποιες είναι. Αυτό θα μας βοηθήσει και επιδημιολογικά για να προσεγγίσουμε καλύτερα την πρόγνωση.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σύμπλεγμα επιστημονικών υποδομών, τις οποίες εμείς σαν GOC δεν χρειάζεται να στήσουμε από την αρχή.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΠΑΚ θα βοηθηθεί να βρει κλινικές εφαρμογές στο Κέντρο μας. Στην ουσία δηλαδή, η συνεργασία βασίζεται στις δυνατότητες που έχει ο καθένας μας, και παράλληλα στο ότι ο ένας καλύπτει τις ελλείψεις του άλλου.

«Με αυτό δημιουργείται μια δυναμική, η οποία πιστεύω ότι στο μέλλον θα βοηθήσει σε πολλά επίπεδα και τον ασθενή, αλλά ταυτόχρονα θα φέρει διακρίσεις σε ερευνητικό επίπεδο του Κέντρου μας, του ΤΕΠΑΚ, και βεβαίως της Κύπρου. Δηλαδή, θα δώσει την δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να ασχοληθούν και με την έρευνα στην Κύπρο, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι τρομερά υποβαθμισμένο», επισημαίνει ο Καθηγητής Δρ. Νίκος Ζαμπόγλου.

Η συνεργασία του GOC με το ΤΕΠΑΚ εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών, την Νομική Υπηρεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο, και στο τέλος ψηφίστηκε ομόφωνα και από την Βουλή των Αντιπροσώπων.


© 2018 German Oncology Center. All rights reserved.