Κάθε μέρα βλέπουμε εδώ τα ολέθρια αποτελέσματα του καπνίσματος

31 Μαΐου 2019
shutterstock_1083900401-1200x900.jpg
Το GOC έχει το δικό του μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Προτρέπει τους παθητικούς, μη καπνιστές, να αντισταθούν, να αυτοπροστατευθούν, όπως λέει σε προηγούμενο post ο Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Νίκος Ζαμπόγλου. Ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες και την ομάδα του, δίνουν καθημερινή μάχη κατά του καρκίνου που, αποδεδειγμένα πια, μία από τις βασικές αιτίες που αυτός δημιουργείται και αναπτύσσεται στο ανθρώπινο σώμα, είναι το κάπνισμα. 
 
«Καπνός και Υγεία των Πνευμόνων», είναι το θέμα φέτος. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),το κάπνισμα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα διεθνώς, ενώ και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε μη καπνιστές.
 
Στην Ευρώπη το 2018, περίπου 430.000 άτομα πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ διαγνώστηκαν περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις.
 
Το κάπνισμα είναι και η κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Επιπλέον, επιδεινώνει το άσθμα είτε στους ίδιους τους καπνιστές είτε στους παθητικούς καπνιστές.
 
Τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης του αναπνευστικού, πνευμονίας και βρογχίτιδας.
 
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος, έναντι περίπου 4 εκατομμυρίων στις αρχές του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ.
Αυτή τη στιγμή το κάπνισμα, που είναι η κυριότερη αιτία για μη μεταδοτικές ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, προκαλεί τον θάνατο στους μισούς από εκείνους που έχουν αυτή τη συνήθεια.
Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος πλήττουν κυρίως τους φτωχούς και αποτελούν έναν σημαντικό λόγο για τις ανισότητες που παρουσιάζονται όσον αφορά την υγεία μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για τον οποίο περισσότερο από το 80% των θανάτων θα συμβούν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα έως το 2030.
 
Το κάπνισμα αποτελεί επίσης μεγάλο οικονομικό βάρος για τον πλανήτη: κάθε χρόνο κοστίζει στα άτομα και στις κυβερνήσεις παραπάνω από 1,400 τρισεκ. δολάρια (1,250 τρισεκ. ευρώ) σε δαπάνες υγείας και σε απώλεια παραγωγικότητας, δηλ. 1,8% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικό Προϊόντος (ΑΕΠ).
 
Το κάπνισμα βλάπτει επίσης το περιβάλλον. Οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν τον πιο διαδεδομένο είδος απορρίμματος στον κόσμο και «περιλαμβάνουν περισσότερα από 7.000 τοξικά χημικά προϊόντα που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, περιλαμβανομένων και καρκινογόνων ουσιών».
 
Συνολικά, σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια από τα 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα που πωλούνται κάθε μέρα απορρίπτονται στο περιβάλλον, δηλ. δύο στα τρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η καλλιέργεια και η παραγωγή καπνού επίσης ευθύνεται εν μέρει για την αποψίλωση των δασών. Ένα δέντρο χάνεται για κάθε 300 τσιγάρα, υπολογίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στη διάρκεια του 21ου αιώνα έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους στον κόσμο.
 
Για να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα, ο ΠΟΥ προτείνει τη λήψη «αυστηρών μέτρων» όπως η απαγόρευση του μάρκετινγκ και της δημοσιότητας, η ουδέτερη συσκευασία, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας και αύξηση των φόρων και της τιμής των καπνικών προϊόντων.
 
Σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα κατά του καπνίσματος , ο Επίτροπος για θέματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιτένις Αντριουκαίτις, ιατρός ο ίδιος, καρδιοχειρουργός συγκεκριμένα, μίλησε στον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη (υπεύθυνο του περιεχομένου των ηλεκτρονικών Μέσων του GOC).
Αναφερόμενος στον καρκίνο που προκαλείται από το κάπνισμα, ξεκίνησε με τα καλά νέα, ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος στην έρευνα και θεραπεία του καρκίνου.
 
Έχει όμως πολλά μέτωπα αυτή η νόσος, πρόσθεσε, και δεν αντιμετωπίζεται μόνο στα εργαστήρια ή στα νοσοκομεία. Η μεγάλη μάχη, είπε, δίδεται έξω. Στα σχολεία, στα ιατρεία, και στους χώρους εργασίας.
 
«Με ανησυχούν όλως ιδιαιτέρως οι νέοι που αρχίζουν να χρησιμοποιούν ατμοποιητές και διάφορα άλλα νέα προϊόντα, όπως είναι οι συσκευές θέρμανσης καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία διατίθενται ολοένα και περισσότερο στην αγορά με παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Το 29 % των νέων Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών καπνίζουν», είπε.
Όπως θα ακούσετε και στο βίντεο που παρατίθεται, εκτός από όλα τα άλλα, το κάπνισμα καταστρέφει ακόμα και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Harvard, και Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, κ.Παναγιώτης Μπεχράκης, μέσω του site του GOC, κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να εφαρμοστεί καθολικά ο αντικαπνιστικές νόμος.
 
Η παραβίασή του, τόνισε, αποτελεί πηγή καρκινογέννεσης, «αλλά και μία εκτεταμένη μορφή βίας εναντίον μικρών παιδιών, εγκύων γυναικών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολιτών με αναπνευστικά, καρδιοαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που απροστάτευτοι υποχρεώνονται σε συνθήκες εργασίας ανάλογες με εκείνες των ορυχείων του 15ου αιώνα.»

© German Oncology Center. All rights reserved.