Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Εκείνοι που δίνουν ζωή από τη ζωή τους

14 Ιουνίου 2019
shutterstock_682897339-1200x800.jpg

Σε όλες τις αναφορές στην εθελοντική αιμοδοσία διαβάζει ή ακούει κανείς πως ο εθελοντής αιμοδότης δίνει 10 λεπτά από τον χρόνο του και 400ml από το αίμα του. Το πραγματικό και αυτονόητο μήνυμα πίσω από τις λέξεις, δεν είναι άλλο από την αλήθεια ότι ο εθελοντής αιμοδότης δίνει ζωή. Κάθε σταγόνα από το αίμα του είναι και ένα φιλί της ζωής για κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη. Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Μέρα τιμής για τον άνθρωπο που επιλέγει να προσφέρει ζωή από τη ζωή του δίχως αντάλλαγμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2019 έχει ως στόχο της να επικοινωνήσει την ανάγκη για ασφαλές αίμα για όλους. Με slogan της το “Safe blood for all” προσπαθεί να κινητοποιήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο να γίνουν δωρητές αίματος. Τα στοιχεία λένε ότι ελάχιστες χώρες κατάφεραν να έχουν επάρκεια στις προμήθειες αίματος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ασθενών που χρειάζονται μετάγγιση. Οι νήσοι Κουκ, η Αϊτή, το Ιράν, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ βρήκαν τρόπους προκειμένου να οργανώσουν καλά την εθελοντική αιμοδοσία. Από πολύ νωρίς και με πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις προετοιμάζουν τους νέους ώστε να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Ήδη στο Βιετνάμ από το 2011, το 88,7% του αίματος προς μετάγγιση προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες, με το 100% του αίματος να υποβάλλεται σε διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό HIV και την πιθανότητα μόλυνσης από Ηπατίτιδα B και C. Μέσα σε μόλις 10 χρόνια, η ετήσια συλλογή αίματος αυξήθηκε από τις 268.394 μονάδες (2001) σε 776.420 μονάδες (2011).

Οι ιστορίες επιτυχίας με ετικέτα την εθελοντική αιμοδοσία, δυστυχώς, δεν είναι πολλές. Οι μαρτυρίες ανθρώπων που διαπίστωσαν την ανάγκη να είναι εθελοντής αιμοδότης οποιοσδήποτε μπορεί, είναι περισσότερες. Όπως και οι μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν μεγάλες αγωνίες για μια φιάλη αίμα. «Αντιλαμβάνεσαι την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας όταν βρίσκεσαι μπροστά στο πρόβλημα: ”Δυστυχώς δεν μπορώ να διακινδυνέψω μια ακόμα φιάλη αίμα στον ασθενή σας. Όταν σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόλις 3 φιάλες από την εν λόγω ομάδα αίματος, με Σαββατοκύριακο και άρα τροχαία μπροστά μας… αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να βάλω κι άλλο αίμα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αυτή η φιάλη μπορεί να σώσει τη ζωή ενός νέου ανθρώπου”, ήταν οι λέξεις του γιατρού. Είναι πολύ σκληρό να χαρακτηρίζουν τον άνθρωπό σου “βαρέλι χωρίς πάτο” αλλά κι απ’ την άλλη, πώς να ρισκάρεις τη ζωή ενός νέου που πιθανόν θα χρειαστεί αυτό το αίμα; Η μη επάρκεια αίματος είναι πληγή για μια χώρα.», μας λέει η Κ.Δ.

«Ήμουν ανέκαθεν ευαισθητοποιημένη στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας εφόσον η μητέρα μου χρειάστηκε μετάγγιση αίματος αμέσως μετά τη γέννησή μου», λέει η Marian Williams από την Ουαλία, που δίνει εθελοντικά αίμα για περισσότερα από 40 χρόνια, υπολογίζοντας ότι έχει σώσει περισσότερες από 300 ζωές.


«Χρόνια μετά ο πατέρας μου διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Χρειαζόταν 4 μονάδες αίματος κάθε εβδομάδα. Την πρώτη φορά που έδωσα αίμα, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά όσο σήμερα. Φανταστείτε ότι δεν υπήρχαν ούτε υπολογιστές. Συνέλλεγαν το αίμα σε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία μετά πλένονταν για να χρησιμοποιηθούν ξανά! Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, ένα παραμένει ίδιο. Η ανάγκη για περισσότερους εθελοντές αιμοδότες. Η διαδικασία της αιμοδοσίας δεν έχει πόνο. Ελπίζει κανείς ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ αίμα. Εγώ προτιμώ να ελπίζω πως όταν το χρειαστώ… θα υπάρχει!»

© German Oncology Center. All rights reserved.