Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς

25 Μαΐου 2020
Thyroid-Day-Final-1.jpg

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει διάφορες μεταβολικές διαδικασίες, και πραγματοποιεί ζωτικής σημασίας λειτουργίες στο σώμα μας, παίζοντας καίριο ρόλο στην γενικότερη υγεία και ευεξία μας.
40 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και περίπου 12% του πληθυσμού θα αναπτύξουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς στην ζωή τους. Πέραν των μισών περιστατικών με θυρεοειδή παραμένουν αδιάγνωστα.

Οι παθήσεις αυτές του θυρεοειδούς χωρίζονται κυρίως σε ανατομικές και λειτουργικές και τον συνδυασμό τους. Οι ανατομικές παθήσεις συνήθως δεν δημιουργούν κάποια συμπτώματα εκτός και αν μεγαλώσουν αρκετά. Όσον αφορά τις λειτουργικές ανωμαλίες αυτές χωρίζονται κυρίως στον υπερθυρεοειδισμό (όπου έχουμε αυξημένα επίπεδα θυροειδικών ορμονών στο αίμα) και στον υποθυρεοειδισμό. Συνηθισμένα συμπτώματα: Αλλαγή χρώματος μαλλιών και δέρματος. Εμμηνορροϊκές ανωμαλίες. Αλλαγές στο σωματικό βάρος.

Ανάλογα με το τι υποψιαζόμαστε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά διαγνωστικά εργαλεία όπως:
1. Αιματολογικές εξετάσεις όπως π.χ. θυρεοειδότροπος Ορμόνη (TSH), Τ3 και Τ4.
2. Απεικονιστικές Εξετάσεις: Υπέρηχος, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα από το καρδιοαγγειακό, το μυοσκελετικό, το νευρικό αλλά και άλλα συστήματα.

1. Συναισθηματικές: Άγχος και ανησυχία. Αλλαγές διάθεσης και κατάθλιψη. Αίσθημα μοναξιάς ή/και εγκατάλειψης.
2. Κοινωνικό-οικονομικές: Μειωμένη παραγωγικότητα και οικονομική αβεβαιότητα. Επιδείνωση της ποιότητας ζωής.

#thyroidawareness

Καρκίνος του θυρεοειδούς

Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, η συχνότητα εμφάνισης αυτού του καρκίνου έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Το καλό νέο είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας δεν αυξάνεται λόγο και των πολύ στοχευμένων θεραπειών που προσφέρονται όπως αυτή του ραδιενεργού ιωδίου, όπου μαζί με το χειρουργείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των πλείστων καρκίνων του θυρεοειδούς.

Το Κέντρο μας έχει τον μοναδικό στην Κύπρο Θάλαμο Ραδιοϊσοτόπων με ακτινοπροστατευόμενο κήπο, και στον οποίο παρέχονται θεραπείες καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με ραδιενεργό ιώδιο.

 

Ο Θάλαμος αυτός αποτελείται από πέντε πολύ άνετα μονόκλινα δωμάτια, η μοναδικότητα των οποίων στην Κύπρο έγκειται στο ότι καθένα από αυτά έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ακτινοπροστατευόμενο κήπο, γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή να μην είναι περιορισμένος και να παίρνει, όταν του επιτρέπεται, έναν περίπατο σε καθαρό αέρα.

Στον Θάλαμο παρέχονται θεραπείες καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με ραδιενεργό ιώδιο, συμπεριλαμβανομένων και θεραπειών υψηλών δόσεων για την αντιμετώπιση απομακρυσμένων μεταστάσεων. Επίσης, πραγματοποιούνται θεραπείες με ραδιενεργό ράδιο (Xofigo®), για την αντιμετώπιση οστικών μεταστάσεων σε ενήλικες με ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη.

Μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Θυρεοειδούς Ashok Bhaseen (Καναδάς)

«Σ’ αυτούς τους δύσκολους και δίχως προηγούμενο καιρούς, κυκλοφορούν τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19, που μπορεί να καταβάλουν τους ανθρώπους και να προκαλούν και σύγχυση. Αρκετοί ασθενείς με θυρεοειδή ανησυχούν μήπως ο κορωνοϊός επηρεάσει τη δική τους νόσο. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία απόδειξη ότι θα πρέπει να έχουν περισσότερη ανησυχία από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει, είναι να λάβει τα σωστά μέτρα που έχουν προταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τις επίσημες Ιατρικές Αρχές κάθε χώρας. Διατηρώντας απόσταση ασφαλείας (αυτή που πια ονομάζουμε Κοινωνική Αποστασιοποίηση), φορώντας μάσκα προσώπου, ακολουθώντας κανόνες υγιεινής όπως επίμονο πλύσιμο των χεριών, ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να εκτεθούμε στον ιό. Το καλύτερο είναι να μην διακινδυνεύουμε καθόλου με κοινωνικές σχέσεις και συνεύρεση εκτός των σπιτιών μας. Και, εάν έχετε την παραμικρή υποψία ή σύμπτωμα ότι μπορεί να έχετε τον ιό, απομονωθείτε από όλους τους άλλους και εάν τα συμπτώματα επιμένουν ζητείστε βοήθεια. Με το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πάντα προστατεύουμε και την δική μας υγεία και την υγεία των άλλων.»

Περισσότερα επί του θέματος των όζων και του καρκίνου του θυρεοειδούς στην εποχή του COVID-19 μπορείτε να διαβάσετε στην πρόσφατη δημοσίευση ομάδας εμπειρογνωμόνων του θυρεοειδούς με την συμμετοχή του δικού μας Δρ. Αλέξη Βραχίμη στο European Journal of Endocrinology.

© German Oncology Center. All rights reserved.