Πέντε λεπτά με τον Δρα Michael Molls

1 Ιουλίου 2019
cache_728x3000_Analog_medium_732322_120487_2862019.jpg

της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου,

Πέντε λεπτά με τον Δρα Michael Molls Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Καθηγητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μονάχου…

«Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα Σχολής Επιστημών Υγείας ΤΕΠΑΚ»

1. Πώς εισπράξατε την αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας ΤΕΠΑΚ;

Τιμή και ευθύνη. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Κύπρο, πριν ένα χρόνο, συναντήθηκα με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος με ενημέρωσε για την συνεργασία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας Καρκίνου. Πιστεύω πως μπορώ να συμβάλω στην προσπάθεια αυτή, γιατί χρειαζόμαστε καινούργιες στρατηγικές, στον δίχως τέλος αγώνα μας κατά του καρκίνου.

2. Συμμετείχατε στο 1ο Εργαστήρι Έρευνας Καρκίνου που έγινε στη Λεμεσό;

Ναι, το οποίο σφράγισε την Συμφωνία μεταξύ του GOC και του ΤΕΠΑΚ. Είχα κάνει τη βασική διάλεξη με θέμα «Μεταφραστική Έρευνα και Κλινικές Καινοτομίες στην Ογκολογία».

3. Ζήσατε από κοντά το GOC;

Σχεδόν από την πρώτη μέρα που αποφασίστηκε η ίδρυσή του. Ήμουν από τους πρώτους επισκέπτες όταν το Κέντρο τέθηκε σε λειτουργία. Είμαι φίλος και επιστημονικός συνοδοιπόρος με τον Καθηγητή Νίκο Ζαμπόγλου στα 40 χρόνια του στη Γερμανία. Διαδέχτηκε ο ένας τον άλλον στο αξίωμα του Προέδρου της Γερμανικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (DEGRO). Τώρα ανταμώνουμε στην Κύπρο για να συνεχίσουμε ένα έργο που, στην ουσία, δεν τελειώνει ποτέ.

4. Ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο GOC;

Ναι, έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μερικές από τις επεμβάσεις Βραχυθεραπείας, στα καθημερινά ιατροσυμβούλια όπου εξετάζονται και συζητούνται οι τρέχουσες υποθέσεις ασθενών. Πιστεύω πως το υψηλότατο και διεθνώς ανταγωνιστικό κλινικό επίπεδο του Κέντρου, όλο και περισσότερο θα καθιερωθεί και θα αναγνωριστεί, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη.

5. Η Ιατρική Φυσική …

είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλινικούς και επιστημονικούς τομείς στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία. Γι’ αυτό, η συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ είναι σημαντική. Το πρόβλημα του καρκίνου θα λυθεί μόνο με βοήθεια της φυσικής αν καταφέρουμε να διαγνώσουμε έγκαιρα τους όγκους πριν ακόμα δημιουργήσουν μεταστάσεις. Τότε, η τοπική θεραπεία με χειρουργείο ή και ακτινοθεραπεία θα δώσει την ίαση στους καρκινοπαθείς.

Πηγή: philenews.com

© German Oncology Center. All rights reserved.