Πώς οχυρώνεται το GOC έναντι του κορωνοϊού;

8 Απριλίου 2020
shutterstock_1666530439-1-1-1200x694.jpg

Όλο το προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, υποβλήθηκε στο Test Covid-19 και δεν υπάρχει θετικό κρούσμα. Και οι 135 συνεργάτες είναι ελεύθεροι κορωνοϊού.

«Από αίσθημα ευθύνης προς τους ογκολογικούς ασθενείς μας, μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα που τώρα με τον κορωνοϊό δίνει έναν διμέτωπο αγώνα, αποφασίσαμε να ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι», δηλώνει ο Ιατρικός Διευθυντής του GOC, Καθηγητής Νίκος Ζαμπόγλου.

Με αυτό το δραστικό μέτρο, συνεχίζει, «ξέρουμε ακριβώς πού στεκόμαστε τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε την δουλειά μας με βάση το Σχέδιο Δράσης που ήδη εφαρμόζεται, προστατεύοντας ασθενείς και προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, και υποστηρικτικό σε όλο το φάσμα του.

Ξέρουμε βέβαια ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Ο ιός καραδοκεί, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πλήξει οποιονδήποτε, έστω και αν λαμβάνουμε όσα μέτρα είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα, και αναλόγως θα αναπροσαρμόζουμε το Σχέδιο Δράσης μας.

Ήδη εφαρμόζουμε διπλές, εναλλασσόμενες βάρδιες σε κάθε Τμήμα, με ομάδες πλήρως επανδρωμένες και εντελώς ανεξάρτητες η μία από την άλλη, ώστε αν τυχόν υπάρξει κρούσμα σε οποιαδήποτε από αυτές, να αποσύρεται αμέσως σε απομόνωση, να απολυμαίνεται ο χώρος, και να αναλαμβάνει η άλλη.

Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να υποβληθούμε πάλι όλοι σε εξέταση, θα γίνει και αυτό. Θα ενημερώνουμε ανοικτά και υπεύθυνα όλους τους ασθενείς και φίλους μας για κάθε εξέλιξη, όπως από τη πρώτη μέρα της λειτουργίας μας.

Μαζί θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτήν την μάχη. Και μαζί θα την κερδίσουμε.

Υστερόγραφο: Προχωρήσαμε ήδη σε πλήρη εξοπλισμό 5 κλίνες του Τμήματος Αυξημένης Φροντίδας, όλες εφοδιασμένες με αναπνευστήρες. Είναι έτοιμο να δεχτεί ογκολογικούς ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊο, με στόχο να μπορέσουν να συνεχίσουν την απαραίτητη θεραπεία τους. Αυτό προϋποθέτει όμως και την συνδρομή του Κράτους στην στελέχωση με εντατικολόγους, πνευμονολόγους και εξειδικευμένους νοσηλευτές που θα συνεργάζονται με τους δικούς μας παθολόγους ογκολόγους, και ακτινοθεραπείες ογκολόγους.

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για καινοτόμα πρωτοβουλία στη προσπάθεια της Κύπρου να κερδίσει την μάχη κατά του κορωνοϊού, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και στους καρκινοπαθείς», διεμήνυσε στον Υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Διευθυντής του GOC.

Διαβάσαμε αυτές τις μέρες πόσο σκληρά έχουν πληγεί οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ιταλία, επειδή όλη η προσοχή έπεσε σε αρρώστους με κορωνοϊό. Άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους ή και να υποβληθούν σε αναγκαίες επεμβάσεις είδαν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται, και πολλοί έχασαν την μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Δεν μπορεί να αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο στη Κύπρο.

© German Oncology Center. All rights reserved.