Πρωτοποριακή θεραπεία στον προστάτη

25 Απριλίου 2019
Lu-177-PSMA_Kulkarni-edited-1200x608.png

Για πρώτη φορά στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την περασμένη Δευτέρα 22.04.2019, στο German Oncology Center (GOC), από τον Διευθυντή του Τμήματος της Πυρηνικής Ιατρικής Δρ. Αλέξη Βραχίμη, η πρώτη στοχευμένη θεραπεία με ραδιενεργό λουτέσιο, σε ασθενή με μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη. Η θεραπεία έγινε πάρα πολύ καλά ανεκτή και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο 2 μέρες μετά.

Η μέθοδος αυτή με ραδιενεργά πεπτίδια, είναι μία καινούργια και πολλά υποσχόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση που επιλέγεται και προσφέρεται το αργότερο όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες με τα συμβατικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Δηλαδή, μπορεί, εξατομικευμένα, να προσφερθεί και πριν.

Προκειμένου να χορηγηθεί αυτή η θεραπεία, ακολουθείται μια αυστηρή διαδικασία επιλογής των ασθενών κατά την οποία εκτός των άλλων, μέσω μιας ειδικής εξέτασης PET/CT, διαφαίνεται εάν υπάρχει ικανοποιητική έκφραση συγκεκριμένων αντιγόνων. Εφόσον πληρούνται λοιπόν οι προϋποθέσεις, τα ίδια αντιγόνα σημαίνονται με ραδιενεργό λουτέσιο, το οποίο προσλαμβάνεται από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη όπου και αν αυτά βρίσκονται, και τα ακτινοβολεί εκ των έσω με ταυτόχρονη προστασία των πέριξ ιστών.

Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται μονάχα σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης, Β.Αμερικής, Αυστραλίας και Νότιας Αφρικής. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά.

**********************

Στην απεικόνιση, από τον ιστότοπο της Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (Society of Nuclear Medicine & Molecular Imaging, SNMMI), παρατηρείται μία μακροπρόθεσμη, σταθερή και πλήρης υποχώρηση, μετά από έγκυρη Lu-177 PSMA θεραπείας με ραδιενεργά πεπτίδια.

© German Oncology Center. All rights reserved.