Τι είδε στο GOC ο Καθηγητής Ογκολογίας κ. Molls;

3 Οκτωβρίου 2018
DSC4918.jpg

Ο Γερμανός Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Michael Molls, ήταν από τους πρώτους ξένους επιστήμονες που επισκέφθηκαν το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στα αρχικά στάδια της Λειτουργίας του. Είχε την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να συμμετάσχει σε μερικά από τα καθημερινά Ιατροσυμβούλια του Κέντρου, να συζητήσει με το ιατρικό προσωπικό, να κάνει μία διάλεξη για την στερεοτακτική ενδοιστική βραχυθεραπεία, και να ξεναγηθεί σε όλους τους χώρους της κλινικής. Επιστρέφοντας στη Γερμανία, έστειλε στον Καθηγητή Ζαμπόγλου την ακόλουθη επιστολή:

Μόναχο, Ιούνιος 2018

Αγαπητέ Καθηγητά Ζαμπόγλου, αγαπητέ μου Νίκο

Έχοντας επισκεφθεί αρκετές φορές το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ομολογώ πως είμαι συγκλονισμένος από τα τόσο εκπληκτικά αποτελέσματα των κόπων σου. Από επίσκεψη σε επίσκεψη έχω δει απίστευτη πρόοδο. Και αισθάνομαι πραγματικά τυχερός που υπήρξα αυτόπτης μάρτυς στα πρώτα-πρώτα βήματα που εσύ και οι στενοί σου συνεργάτες πραγματοποιήσατε στο νέο Κέντρο τον Νοέμβριο του 2016 όταν ήρθα στην Κύπρο.

Κατά τις δύο τελευταίες επισκέψεις μου, Απρίλιο και Μάϊο του 2018, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μερικές από τις επεμβάσεις Βραχυθεραπείας σε ορισμένους ασθενείς, καθώς και στα καθημερινά Ιατροσυμβούλια του GOC, όπου εξετάζονται, εκτιμώνται και συζητούνται όλες οι τρέχουσες υποθέσεις ασθενών.

Έτσι, μπόρεσα να συζητήσω με τους ιατρούς-διευθυντές των διαφόρων Τμημάτων, όπως της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, της Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ογκολογίας, της Πυρηνικής Ογκολογίας και της Ειδικής Παθολογίας.

Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι έχουν σπουδάσει και εκπαιδευτεί σε άριστα και διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και νοσοκομεία της Γερμανίας, Αγγλίας και Σουηδίας, και μερικοί στην Ελλάδα. Γενικά, ήταν χαρά για μένα που μπορέσαμε να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις αναφορικά με την κλινική ογκολογία, στην οποία έχουμε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας.

Στο GOC, μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να παρακολουθήσω τις διαγνωστικές διαδικασίες, όπως τις εξετάσεις MRI και PET/CT, και πρέπει να πω ότι δεν περίμενα να βρω στο Κέντρο σας όλες τις σύγχρονες μεθόδους στο PET, όχι μόνο για την απεικόνιση (visualization) των όγκων του εγκεφάλου με δείκτες αμινοξέων, αλλά ακόμα και με δείκτες που έχουν παραχθεί πολύ πρόσφατα, όπως στο PSMA PET για τον καρκίνο του προστάτη.

Είμαι βέβαιος, αγαπητέ μου Νίκο, ότι το υψηλότατο, και διεθνώς ανταγωνιστικό κλινικό επίπεδο του Κέντρου σας, όλο και περισσότερο θα καθιερωθεί και θα αναγνωριστεί, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην την Ευρώπη.

Πέραν αυτού, έχω πληροφορηθεί ότι ήδη έχεις συνάψει επιστημονική συνεργασία μεταξύ του German Oncology Center και του European University Cyprus, με την οποία το GOC ως Πανεπιστημιακή Κλινική, θα συμμετάσχει στην διδασκαλία και πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών του Ιατρικού Τμήματος.

Με χαρά επίσης έμαθα πως σκοπεύεις στο εγγύς μέλλον να δημιουργήσεις κοντά στο Κέντρο σας μία εκπαιδευτική μονάδα στην οποία οι φοιτητές θα μπορέσουν να μάθουν τις πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται στο ιατρικό επάγγελμα.

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Κύπρο έγινα δεκτός από τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), κ. Αναγιωτό, ο οποίος με ενημέρωσε και για την συνεργασία με το GOC στην δημιουργία του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου.

Αντιλαμβάνομαι ότι η συνεργασία σας στοχεύει σε ένα υψηλότατα ανταγωνιστικό, διεθνές Ερευνητικό Κέντρο, και πιστεύω πως η προσπάθειά σας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολλά υποσχόμενη, γιατί χρειαζόμαστε καινούργιες στρατηγικές, στον δίχως τέλος αγώνα μας κατά του καρκίνου.

Η Ιατρική Φυσική είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλινικούς και επιστημονικούς τομείς στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία, αλλά και στην ογκολογία γενικότερα. Οι περισσότερες από τις καινοτόμες εξελίξεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στην διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έρχονται από την φυσική, την πληροφορική, και την τεχνολογία.

Ολοκληρώνοντας Νίκο, θα ήθελα να προτείνω και να συστήσω όπως υποβληθεί το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο σε επιθεώρηση και έλεγχο από διεθνή οργανισμό ειδικευμένο στην Ιατρική Φυσική. Θεωρώ πως αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην ενίσχυση των γενναίων σας προσπαθειών, καθώς και στην ενδυνάμωση της ποιότητας των ιατρικών και επιστημονικών σας υπηρεσιών, ιδίως στο επίπεδο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Με τις καλύτερές μου ευχές
Michael Molls

Υποσημείωση

Ο Michael Molls είναι Γερμανός Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος και Καθηγητής του Τεχνολογικό Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Η ερευνητική του ομάδα παρουσίασε διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στην στερεοτακτική ακτινοθεραπεία για καρκίνους του εγκεφάλου, του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, καθώς και καλή μετα-επεμβατική ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων, καθώς και Διευθυντής της Ακαδημίας της. Εισήγαγε τις κατευθυντήριες γραμμές για την θεραπεία των καρκινοπαθών, και εγκύκλιο για την εξειδίκευση της ακτινοθεραπείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι επιστημονικές του ιδέες και η αφοσίωσή του στην εκπαίδευση και έρευνα συνέβαλαν στην σύζευξη της βιολογικής και φυσικής έρευνας στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία.

Με τον Καθηγητή Ζαμπόγλου γνωρίζονται από την Γερμανία, όπου συνεργάστηκαν επιστημονικά σε πολλούς τομείς της κοινής τους ειδικότητας. Μάλιστα, ο Νίκος Ζαμπόγλου Διαδέχθηκε τον Μίκαελ Μόλλς στην Προεδρία της Γερμανικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων.

Ο Μίκαελ Μολλς, από τον Οκτώβριο του 2018 είναι και επίσημα Επιστημονικός Συνεργάτης του German Oncology Center.

© German Oncology Center. All rights reserved.