Τι πρέπει να ξέρουμε για την αιμοδοσία

23 Φεβρουαρίου 2020
shutterstock-woman-blood-donor-2-1-1200x800.jpg

ΕΡ: Γιατί θα πρέπει να δίνουμε αίμα;
ΑΠ: Διότι το αίμα σώζει ζωές και βελτιώνει την υγεία μας. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι απαραίτητες για:

• Γυναίκες που έχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως έκτοπη κύηση και αιμορραγία πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά την γέννα.
• Παιδιά με σοβαρή αναιμία, που συχνά είναι αποτέλεσμα ελονοσίας ή υποσιτισμού.
• Ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά είτε από κάποιο ατύχημα, είτε σε κάποια φυσική καταστροφή. Και
• Πολλές περίπλοκες ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες, καθώς και για ογκολογικούς ασθενείς.

Το αίμα χρειάζεται ακόμα για τακτικές μεταγγίσεις σε ανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, και χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων όπως είναι οι αντιπηκτικοί παράγοντες για αιμοφιλικούς.

Είναι διαρκής η ανάγκη για τακτική παροχή αίματος, διότι το αίμα μπορεί να αποθηκευτεί μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα πριν χρησιμοποιηθεί. Συχνή αιμοδοσία από επαρκή αριθμό υγειών ανθρώπων είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπου και όποτε χρειαστεί, πάντα θα υπάρχει διαθέσιμο ασφαλές αίμα.

Το αίμα είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να δώσει κάποιος σε έναν συνάνθρωπό του. Είναι δώρο ζωής, κυριολεκτικά. Η απόφασή σου να δώσεις αίμα μπορεί να σώσει όχι μόνο μία ζωή, αλλά και πολύ περισσότερες εάν αυτό διαχωριστεί σε διάφορα συστατικά του – ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα – τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ατομικά σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις.

(Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας/www.who.int)

© German Oncology Center. All rights reserved.