Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία

ΤΟ ΤΜΗΜΑ


Στοιχεία Επικοινωνίας

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣτο German Oncology Center λειτουργεί μία ολοκληρωμένη μονάδα ακτινοθεραπείας, με δυνατότητα εφαρμογής όλων των σύγχρονων και εξειδικευμένων τεχνικών.

Από την πρώτη σας επίσκεψη στο Τμήμα μας, θα αισθάνεστε πως βρίσκεστε στο επίκεντρο της αφοσιωμένης ομάδας ειδικών που θα εξατομικεύσουν τη θεραπεία σας, βασισμένοι στα βιολογικά, ανατομικά και ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά καθενός.

Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία και υποστηρίζεται από τα ιατρεία Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, τα τμήματα Παθολογικής Ογκολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής (3D-Υπερηχογράφος, Αξονική και Μαγνητικής Τομογραφία) και Πυρηνικής Ιατρικής.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στο German Oncology Center (GOC) διενεργούνται τακτικά Ογκολογικά Συμβούλια όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλίζονται η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία των θεραπευτικών αποφάσεων, με βασικό άξονα τη θεραπευτική εξατομίκευση.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ


Το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έχει δύο μονάδες, που λειτουργούν ανεξάρτητα (κάθε μία μπορεί να προσφέρει αποκλειστική θεραπεία), και αλληλένδετα (συνδυασμός θεραπευτικών αγωγών και από τις δύο). Υποστηρίζονται από τις απεικονιστικές μεθόδους που προσφέρει το Κέντρο μας, και τα εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα σχεδιασμού ακτινοθεραπευτικών πλάνων που εκπονούνται από το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής.ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Είναι εξοπλισμένη με 2 γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας γενιάς. Διενεργούνται όλες οι σύγχρονες θεραπείες και οι πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IMRT, VMAT, IGRT), συμπεριλαμβανομένης της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας-ακτινοχειρουργικής.

Με τις τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται δέσμες ακτινοβολίας που παράγονται από τον γραμμικό επιταχυντή, οι οποίες στοχεύουν με ακρίβεια τον όγκο από διάφορες γωνίες και επίπεδα, ώστε να χορηγηθεί η απαραίτητη δόση στον όγκο, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τους υγιείς γύρω ιστούς.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΔΟΪΣΤΙΚΗΣ ΒΡΑΧΥΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Στο Κέντρο μας λειτουργεί ολοκληρωμένη και υπερσύγχρονη μονάδα επεμβατικής ακτινοθεραπείας-βραχυθεραπείας, με διεθνή αναγνώριση. Η βραχυθεραπεία είναι μία μέθοδος ακτινοθεραπείας όπου η ακτινοβόληση γίνεται «εκ των έσω» και αυτό την διαφοροποιεί από την εξωτερική ακτινοθεραπεία, όπου η πηγή ακτινοβόλησης βρίσκεται έξω από τον ασθενή.

Στη βραχυθεραπεία υψηλού ρυθμού δόσης (HDR – Brachytherapy) που εφαρμόζεται στο GOC, τοποθετούνται μικροί καθετήρες-οδηγοί στον όγκο-στόχο, υπό απεικονιστική καθοδήγηση με αξονικό τομογράφο, μαγνητικό τομογράφο, υπέρηχο, ή και συνδυασμό τους, μέσα από τους οποίους εισάγεται η ραδιενεργός πηγή (Ir 192) και παραμένει σε προϋπολογισμένες θέσεις εντός του καθετήρα για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας εντός του όγκου, ενώ παράλληλα οι υγιείς γύρω ιστοί έχουν μέγιστη δυνατή προφύλαξη από την ακτινοβολία.

Η βραχυθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία, είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με την εξωτερική ακτινοθεραπεία σε πολλούς τύπους καρκίνου, με κύριες ενδείξεις τον καρκίνο του προστάτη, του τραχήλου μήτρας, τον καρκίνο του μαστού και τα σαρκώματα μαλακών μορίων, καθώς επίσης σε τοπικές υποτροπές και σε μεταστάσεις ήπατος και πνεύμονα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


© German Oncology Center. All rights reserved.