Διαγνωστική και Επεμβατική Ακτινολογία

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για όποια διαγνωστική εξέταση χρειαστεί να υποβληθείτε.

 • ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (MRI)
 • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
 • ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (MRI)

Χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία;

Γενικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για τις εξετάσεις MRI. Πιο συγκεκριμένα, για τις εξετάσεις του μαστού, του μυοσκελετικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος δεν απαιτείται προετοιμασία, ενώ για τα όργανα της άνω κοιλίας και της πυέλου (κάτω κοιλία) συστήνεται ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν την εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δίδονται ειδικές οδηγίες ανάλογα με την ανατομική περιοχή, το είδος της εξέτασης και το κλινικό ερώτημα. Τέλος, ο εξεταζόμενος είναι σε θέση να λάβει κανονικά την φαρμακευτική του αγωγή την ημέρα της εξέτασης, εκτός εάν δοθεί συγκεκριμένη εντολή ώστε αυτό να αποφευχθεί.

Πριν την εξέταση;

Μόλις φτάσετε στο κέντρο μας θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα έντυπο σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Αυτό έχει μεγάλη σημασία ώστε να διασφαλίσουμε πως μπορείτε να εξεταστείτε με MRI (περισσότερες πληροφορίες για ζητήματα ασφαλείας παρέχονται παρακάτω).

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο Μαγνητικός Τομογράφος χρησιμοποιεί ισχυρό μαγνητικό πεδίο, επομένως είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα μεταλλικά σας αντικείμενα καθώς και τα ρούχα σας από την περιοχή που πρόκειται να απεικονισθεί.

Το προσωπικό του τμήματος θα σας εξηγήσει περαιτέρω την διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να του υποβάλετε ερωτήσεις σχετικά με την εξέταση που πρόκειται να πραγματοποιήσετε.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της εξέτασης;

Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στην εξεταστική κλίνη και μετακινείται εντός του Τομογράφου. Η εξέταση διενεργείται από τον Τεχνολόγο Ακτινολόγο του τμήματος, με τον οποίο είστε σε θέση να επικοινωνήσετε οποιαδήποτε στιγμή μέσω ενδοεπικοινωνίας. Κατά την διάρκεια της εξέτασης θα υπάρχει ακουστικός θόρυβος και για αυτό τοποθετούνται ακουστικά ή δίδονται ωτοασπίδες. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε εντελώς ακίνητοι κατά την διάρκεια της εξέτασης, η οποία διαρκεί από 20’ έως 90’ λεπτά ανάλογα με την περιοχή απεικόνισης και το κλινικό ερώτημα.

Χρειάζεται πάντα έγχυση σκιαγραφικής ουσίας;

Η χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας (γαδολινίου) δεν είναι πάντα απαραίτητη στις εξετάσεις Μαγνητικής Τομογραφίας. Παρόλα αυτά ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να λάβουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες από το όργανο που μελετάμε.

Για να χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία χρειάζεται να γνωρίζουμε την νεφρική λειτουργία. Επομένως θα πρέπει να υπάρχουν πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις που να καταδεικνύουν τα επίπεδα της ουρίας και της κρεατινίνης ή αλλιώς αυτές χρειάζεται να πραγματοποιηθούν την ημέρα της εξέτασης στο κέντρο μας.

H σκιαγραφική ουσία δεν είναι ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται στην Αξονική Τομογραφία. Δεν περιέχει δηλαδή ιώδιο και οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες.

Παρόλα αυτά υπάρχουν περιορισμοί στην χρήση του Γαδολινίου. Στο German Oncology Center, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς οδηγίες, χρησιμοποιούμε συγκεκριμένου τύπου σκιαγραφικά (Gadovist) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες.

Μετά την εξέταση;

Ο εξεταζόμενος δεν χρειάζεται να παραμείνει στο κέντρο μόλις ολοκληρωθεί η εξέτασή του, αντιθέτως μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς. Εάν έχετε υποβληθεί σε νάρκωση θα πρέπει κάποιος συγγενής ή φίλος σας να παραμείνει μαζί σας για τις πρώτες 24 ώρες. Επίσης χρειάζεται να αποφεύγεται η οδήγηση και η κατανάλωση αλκοόλ για ένα εικοσιτετράωρο. Εάν έχει χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία ενδοφλεβίως συνίσταται η κατανάλωση υγρών.

Κλειστοφοβικοί ασθενείς. Μπορούν να εξετασθούν με MRI;

Κλειστοφοβικά άτομα που αδυνατούν να παραμείνουν ακίνητα και να συνεργαστούν, μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση μετά από κατάλληλη ήπια νάρκωση, υπό την επίβλεψη αναισθησιολόγου. Μαζί με τον εξεταζόμενο θα πρέπει να υπάρχει συνοδός, αφού για 24 ώρες δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει. Το πρώτο εικοσιτετράωρο πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση αλκοόλ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

Το προσωπικό σας θα σας εξηγήσει την διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να του υποβάλετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με την εξέταση. Η κάθε εξέταση διαφέρει αλλά μια γενική επισκόπηση της διαδικασίας είναι:

 1. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε ρούχα, κοσμήματα, ζώνες, σκουλαρίκια ή άλλα αντικείμενα από την περιοχή του σώματος όπου θα γίνει η αξονική και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέταση.
 2. Θα τοποθετηθεί ένας φλεβοκαθετήρας στο χέρι σας (εάν χρειάζεται σκιαγραφικό για τη εξέταση σας).
 3. Το προσωπικό θα σας τοποθετήσει σε μια συγκεκριμένη θέση πάνω σε ένα ειδικό ακτινολογικό τραπέζι, το οποίο θα οδηγήσει το υπό εξέταση σημείο του σώματος μέσα σε ένα κυκλικό μηχάνημα.
 4. Κατά τη διάρκεια των λήψεων, το εξεταστικό τραπέζι μετακινείται κατά τον προσθοπίσθιο άξονα.\
 5. Όταν και εάν σας ζητηθεί, θα πρέπει να κρατήσετε τη αναπνοή σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα (μικρότερο τον 20 δευτερολέπτων) ενώ παραμείνετε εντελώς ακίνητοι. Όταν θα έχει τελειώσει η εξέταση, θα σας ενημερώσουν.
 6. Αν σας χορηγηθεί από τον φλεβοκαθετήρα σκιαστικό, μπορεί να νιώσετε έξαψη, μεταλλική γεύση στο στόμα, κεφαλαλγία, κνησμό, ναυτία και/ή τάση για έμετο. Αυτές οι επιδράσεις συνήθως υποχωρούν σε λίγα δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση όπου οι επιδράσεις επιμένουν, μιλήστε στο προσωπικό.
 7. Η διαδικασία δεν προκαλεί καθόλου πόνο.
 8. Μετά το τέλος της εξέτασης, μπορείτε να ντυθείτε και να αποχωρήσετε από το δωμάτιο όπου βρίσκεται ο Αξονικός Τομογράφος.

Τι άλλο θα πρέπει να ξέρω;

 • Θα ήταν προτιμότερο να είστε νηστικός για λίγες ώρες πριν από το ραντεβού σας, για να διασφαλίσετε ότι θα ληφθούν σαφείς εικόνες.
 • Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το προσωπικό εάν είστε έγκυος. Οι αξονικές εξετάσεις δεν συνιστώνται συνήθως σε έγκυες γυναίκες, καθώς υπάρχει μικρή πιθανότητα οι ακτινοβολία να βλάψει το μωρό σας.
 • Είναι καλή ιδέα να φοράτε χαλαρά άνετα ρούχα, καθώς ίσως μπορείτε να τα φοράτε και κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση κοσμημάτων και ρούχων που περιέχουν μέταλλο (όπως φερμουάρ), καθώς αυτά πρέπει να αφαιρεθούν.
 • Προτείνεται να προσέρχεστε 30 λεπτά πριν την ώρα της προγραμματισμένης εξέτασης, προκειμένου να διευθετηθούν κάποια διαδικαστικά θέματα. Σε περίπτωση που πρόκειται να υποβληθείτε σε αξονική κάτω κοιλίας, θα χρειαστεί να προσέλθετε τουλάχιστο 1 ώρα νωρίτερα για να σας χορηγηθεί κάποιο ειδικό διάλυμα για την καλύτερη απεικόνιση του εντέρου.
 • Εάν έχετε προηγούμενες απεικονιστικές εξετάσεις, καλό θα ήταν να τις φέρετε για σύγκριση.
 • Σε περίπτωση που σας έχει γίνει παλαιότερα χορήγηση σκιαγραφικού και παρουσιάσατε μετά την χορήγηση αυτού δύσπνοια, φαγούρα στο δέρμα ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό πριν την εξέταση. Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα σας δοθούν οδηγίες αντιαλλεργικής προετοιμασίας.
 • Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την νεφρική σας λειτουργία είτε έχετε αυξημένη ουρία ή κρεατινίνη θα πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό πριν το ραντεβού σας. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε διαγνωστεί με υπερθυρεοειδισμό ή διαβήτη όπως και για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.
 • Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες ή ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ

Χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία;

Γενικά θα ήταν προτιμότερο να φοράτε χαλαρά άνετα ρούχα, καθώς ίσως μπορείτε να τα φοράτε και κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η προετοιμασία εξαρτάται από το είδος της εξέτασης στην οποία θα υποβληθείτε. Σε περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις (π.χ. νηστεία πριν την εξέταση), θα ενημερώνεστε σχετικά κατά τη λήψη του ραντεβού σας.

Προσκομίστε το παραπεμπτικό του ιατρού, ενώ πολύ σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας τυχόν προηγούμενο άλλο απεικονιστικό έλεγχο. Επίσης, μπορεί να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε κάποιο ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό σας.

Προετοιμασία για εξέταση άνω κοιλίας:

Πρέπει να είστε νηστικός/ή τουλάχιστον τέσσερις με έξι ώρες πριν την εξέταση. Επιτρέπεται το νερό, ενώ καλό είναι να αποφύγετε το κάπνισμα. Επίσης καλό θα ήταν από την προηγουμένη μέρα να αποφύγετε τροφές που σας προκαλούν τυμπανισμό (π.χ. χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά).

Προετοιμασία για εξέταση κάτω κοιλίας:

Πρέπει να είστε νηστικός/ή τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν την εξέταση, καθώς και από την προηγούμενη μέρα να αποφύγετε τροφές που σας προκαλούν τυμπανισμό. (π.χ. χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά).

Η ουροδόχος κύστη πρέπει να είναι γεμάτη κατά την διάρκεια της εξέτασης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λήψη περίπου 1lt νερού 2 ώρες τουλάχιστον πριν την εξέταση. Δεν πρέπει να ουρήσετε πριν την εξέταση.

Η εξέταση

Το υπερηχογράφημα εκτελείται από τον Ιατρό Ακτινολόγο. Κατά τη διάρκεια αυτής ξαπλώνετε στο εξεταστικό κρεβάτι ή κάθεστε σε αυτό. Διάφανη υποαλλεργική γέλη εφαρμόζεται στην εξεταζόμενη περιοχή και με ειδικό ηχοβολέα που τοποθετείται επάνω σε αυτή, γίνεται η λήψη των απαραίτητων εικόνων και videos.

Μετά την εξέταση

Με το πέρας της εξέτασης γίνεται απλά ένας τοπικός καθαρισμός της γέλης και μπορείτε να αποχωρήσετε.

© German Oncology Center. All rights reserved.