Κλινικές Υπηρεσίες

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ


Στοιχεία Επικοινωνίας

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ






Το Τμήμα καλύπτει πλήρως τις φαρμακευτικές ανάγκες των ασθενών που νοσηλεύονται στο Κέντρο, καθώς και κάποιων κατηγοριών εξωτερικών ασθενών.

Παρέχει υπηρεσίες Κλινικής Φαρμακευτικής, εφοδιάζει τα διάφορα τμήματα του Κέντρου με φαρμακευτικά προϊόντα, και διαχειρίζεται την Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Χημειοθεραπειών, εκεί, όπου πραγματοποιείται η ανασύσταση και διάλυση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων από τους Βοηθούς Τεχνικούς Φαρμακείου, τα οποία στη συνέχεια χορηγούνται στους ασθενείς.

Το Τμήμα διευθύνει η Κλινική Φαρμακοποιός Μαρίνα Μαρκίδου, και στελεχώνεται από τους Βοηθούς Τεχνικούς Φαρμακείου Νάταλη Μενελάου και Κωνσταντίνο Παναγή.


Η ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου, εργάζεται με γνώμονα την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων από τους ασθενείς, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται και προλαμβάνονται τυχόν αλληλεπιδράσεις αυτών και ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμμετέχει καθημερινά στο Ιατρικό Συμβούλιο του Κέντρου, καθώς επίσης και στην πρωινή επίσκεψη των ιατρών στους θαλάμους των ασθενών.

Παράλληλα, συμμετέχει στον έλεγχο των πρωτοκόλλων χημειοθεραπείας για την ορθότητα της δοσολογίας και των μέσων διάλυσης των φαρμάκων. Επίσης, συμβουλεύει το νοσηλευτικό προσωπικό για τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων και άλλων σκευασμάτων.



ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Το Τμήμα είναι υπεύθυνο για τις παραγγελίες φαρμακευτικών προϊόντων, ορών, ναρκωτικών ουσιών και άλλων σκευασμάτων.

Έχει επίσης την ευθύνη της αποθήκευσης, του ελέγχου και της διατήρησης του αποθέματος, καθώς και του εφοδιασμού των διαφόρων τμημάτων με τα απαραίτητα φάρμακα.

Κάθε τμήμα αποστέλλει ηλεκτρονικά μία φορά την εβδομάδα την παραγγελία του στο Φαρμακείο του Κέντρου, και την επόμενη ημέρα, αφού ετοιμαστούν όλες οι παραγγελίες, παραδίδονται στα διάφορα τμήματα.



ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η Μονάδα Διάλυσης Χημειοθεραπευτικών Φαρμάκων είναι διαμορφωμένη σε τρεις χώρους. Στον πρώτο, αποθηκεύονται τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. Στον δεύτερο, γίνεται η προετοιμασία των διαφόρων υλικών (βελόνες, σύριγγες, οροί) που θα χρησιμοποιηθούν για την διάλυση των χημειοθεραπειών. Και στον τρίτο χώρο, στο λεγόμενο «καθαρό δωμάτιο», γίνεται η διάλυση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων μέσα σε ειδικό κουβούκλιο (laminar flow), εξασφαλίζοντας την ασφαλή διάλυση των φαρμάκων, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από τους ειδικά καταρτισμένους Βοηθούς Τεχνικούς Φαρμακείου, πάντα υπό την επίβλεψη της Φαρμακοποιού που διενεργεί και τον τελικό έλεγχο του προϊόντος.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Για μας στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο οι ερωτήσεις των ασθενών μας είναι και θεμιτές και σημαντικές, γι’ αυτό και τις απαντάμε όλες.

  • Έχω απορίες για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω. Σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ;
  • Μου είναι δύσκολο να καταπιώ το δισκίο ή την κάψουλα που μου έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός. Μπορώ να σπάσω το δισκίο ή να ανοίξω την κάψουλα του φαρμάκου και να το λάβω;
  • Λαμβάνω χημειοθεραπευτική αγωγή από το στόμα ή ενέσιμη (ενδοφλέβια), μπορώ να έρθω σε επαφή με άλλους ανθρώπους;
  • Πώς και πού πρέπει να αποθηκεύω τη φαρμακευτική μου αγωγή;
  • Έχουν εμφανιστεί κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα μετά τη λήψη της φαρμακευτικής μου αγωγής. Τι πρέπει να κάνω;
Έχω απορίες για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω. Σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ;

Στον θεράποντα ιατρό σας, ή να επικοινωνήσετε με το φαρμακείο του Κέντρου.

Μου είναι δύσκολο να καταπιώ το δισκίο ή την κάψουλα που μου έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός. Μπορώ να σπάσω το δισκίο ή να ανοίξω την κάψουλα του φαρμάκου και να το λάβω;

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σπάσετε το δισκίο ή να ανοίξετε την κάψουλα. Οι κάψουλες πρέπει να καταπίνονται ολόκληρες και χωρίς να τις μασήσετε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για να σας προτείνει κάποια άλλη φαρμακευτική μορφή, αν είναι διαθέσιμη.

Λαμβάνω χημειοθεραπευτική αγωγή από το στόμα ή ενέσιμη (ενδοφλέβια), μπορώ να έρθω σε επαφή με άλλους ανθρώπους;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συναναστρέφεστε με άλλα άτομα. Η χημειοθεραπεία που λαμβάνετε είτε από το στόμα είτε σε ενέσιμη μορφή δεν επηρεάζει τους γύρω σας. Αν η χημειοθεραπεία σας όμως λαμβάνεται από το στόμα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το φάρμακο σας (δισκία) άλλα άτομα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με εγκυμονούσες και γυναίκες που θηλάζουν.

Πώς και πού πρέπει να αποθηκεύω τη φαρμακευτική μου αγωγή;

Ορισμένα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο (ΠΡΟΣΟΧΗ: OXI ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ). Θα σας ενημερώσει ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός σας για τα συγκεκριμένα φάρμακα. Τα υπόλοιπα φάρμακα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου (23-25οC) σε ξηρό και σκιερό μέρος. Δεν αποθηκεύουμε φάρμακα σε υγρά δωμάτια (π.χ μπάνιο) ή κοντά στον ήλιο. Δεν θα πρέπει επίσης να αποθηκεύονται μαζί με τα φαγητά ή σε σημεία που μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση μικρά παιδιά.

Έχουν εμφανιστεί κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα μετά τη λήψη της φαρμακευτικής μου αγωγής. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας και να του αναφέρετε τα συμπτώματα αυτά, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν οφείλονται στην φαρμακευτική σας αγωγή που λαμβάνετε ή σε κάποια άλλη αιτία.

© German Oncology Center. All rights reserved.