Ιατρικές Υπηρεσίες

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ


Στοιχεία Επικοινωνίας

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Το Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας, πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο, παρέχει θεραπεία και φροντίδα ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Αξιοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι χημειοθεραπείας, στοχευόμενης θεραπείας, ορμονοθεραπείας και ανοσοθεραπείας.

Εφαρμόζονται, επίσης, όλα τα σχήματα χημειοθεραπείας για όλους τους συμπαγείς κακοήθεις όγκους (μαστός, προστάτης, πνεύμονας, παχύ έντερο, κ.λπ.). Επιπλέον, χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα σχήματα πολυχημειοθεραπείας για τη θεραπεία όλων των αιματολογικών κακοηθών νοσημάτων.

Το Τμήμα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό. Πρωτοποριακή, ως προς την καλύτερε αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τριχόπτωσης, είναι η μέθοδος του scalp cooling (Κάσκες Ψύξης), η οποία για πρώτη φορά αξιοποιείται στην Κύπρο και έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά στην προστασία για απώλεια μαλλιών.

Διενεργούνται, επίσης, αιμοληψίες, μεταγγίσεις και ενυδατώσεις στους ασθενείς. Τέλος, με στόχο την καλύτερη φροντίδα και εξυπηρέτηση του ασθενή, παρέχονται υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, αλλά και άλλων θεραπειών.

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η χημειοθεραπεία είναι μια από τις θεραπευτικές αγωγές κατά του καρκίνου. Στηρίζεται στη χρήση φαρμάκων για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να συνδυαστεί με την ακτινοβολία και τις χειρουργικές επεμβάσεις και δύναται να εξαφανίσει εντελώς τον καρκίνο ή να τον περιορίσει.

Συχνά χορηγείται προληπτικά, αμέσως μετά τη χειρουργική αφαίρεση ενός όγκου με σκοπό την εξουδετέρωση τυχόν κακοήθων κυττάρων που υπάρχουν κάπου στον οργανισμό και δεν είναι δυνατό να εντοπισθούν με τις διαθέσιμες εργαστηριακές εξετάσεις. Έτσι μειώνεται ή μηδενίζεται η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου (υποτροπή). Μερικές φορές, χορηγείται προεγχειρητικά με σκοπό να προστατεύσει τον οργανισμό από τυχόν κυκλοφορούντα κύτταρα και να μικρύνει τον όγκο, ώστε να είναι πιο εύκολη η εγχείρηση που ακολουθεί. Τέλος, χορηγείται και όταν η νόσος είναι διάσπαρτη και δεν μπορεί ή δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί άλλος θεραπευτικός χειρισμός (χειρουργείο, ακτινοθεραπεία).


Περισσότερα για τη ΧημειοθεραπείαΗ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας λειτουργεί σαν σύστημα παρακολούθησης για την προστασία από αυτά που αντιλαμβάνεται ως ξένες ουσίες. Για παράδειγμα, όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντοπίζει βλαβερά βακτήρια ή έναν ιό μέσα στο σώμα, αντιδρά παράγοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντισώματα) που επιτίθενται και καταστρέφουν τους εισβολείς. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιμετωπίζει επίσης τα καρκινικά κύτταρα ως ξένους εισβολείς, αλλά εξαιτίας κάποιας αποτυχίας του συστήματος συχνά δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα. Για χρόνια οι ερευνητές αναζητούν τρόπους, γα να βελτιώσουν την αντίδραση της φυσικής άμυνας του οργανισμού στα καρκινικά κύτταρα.

Ανοσοθεραπεία, λοιπόν, ονομάζεται η χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος για την επίθεση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Αποτελεί τύπο θεραπείας που έχει στόχο την τροποποίηση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόκληση αλλαγών στην ανοσολογική απάντηση απέναντι στο νεόπλασμα. Ενεργοποιεί και κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.


Η ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Χρησιμοποιείται για τους ορμονοευαίσθητους όγκους όπως καρκίνος του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου. Η ορμονοθεραπεία είναι μια αντικαρκινική θεραπεία που αναστέλλει την έκκριση ορμονών ή εμποδίζει τη δράση τους δυσχεραίνοντας έτσι την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες του σώματος, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί φτάνουν σε κάθε όργανο και ιστό για να επιτελέσουν το έργο τους.

Η ορμόνη τεστοστερόνη, λ.χ., παράγεται από τους όρχεις και είναι υπεύθυνη για τα ανδρικά χαρακτηριστικά όπως η μεγέθυνση των γεννητικών οργάνων, η βαθιά φωνή και η αυξημένη τριχοφυΐα. Η χρήση ορμονοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου βασίζεται στην παρατήρηση ότι στην επιφάνεια ορισμένων καρκινικών κυττάρων υπάρχουν υποδοχείς συγκεκριμένων ορμονών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή τους. Oι όγκοι που εξαρτώνται από ορμόνες για να αναπτυχθούν λέγονται ορμονοεξαρτώμενοι.Η ΟΜΑΔΑΤο Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας διευθύνεται από τη Δρ. Αννέττ Νικολάου, επικουρούμενη από τους γιατρούς, Παθολόγους – Ογκολόγους, Δρ. Αναστάσιο Παπαδόπουλο, Δρ. Γιώργο Ορφανό, και Δρ. Φλώρα Κυριάκου, τον ιατρό-αιματολόγο Δρ. Βαρνάβα Κωνσταντίνου, και την Junior Doctor Ιωάννα Ευσταθίου.

Η πολύτιμη νοσηλευτική μας ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η Άντρη Παρασκευά, στελεχώνεται από τους (κατ’ αλφαβητική σειρά): Ουρανία Αντωνίου, Γεωργία Λοφίτου, Ελευθερία Νικολαίδου, Μαρία Ροδοσθένους και Ανδρέα Χρυσοστόμου.


Στη φωτογραφία, μία ασθενής μας, η Μέλανη, που μας έχει εντυπωσιάσει όλους με το θάρρος και τη δύναμή της, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο χημειοθεραπειών και περικυκλωμένη από τους ιατρούς Αννέτ Νικολάου και Αναστάσιο Παπαδόπουλο (με τα μπλε), και μέλη του νοσηλευτικού και γραμματειακού προσωπικού του Τμήματος.

Μάθετε τα πάντα για τη θεραπευτική αγωγή, τα μέτρα προστασίας και τη διατροφή των ασθενών

© German Oncology Center. All rights reserved.