Παθολογική Ογκολογία

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Για την καλύτερη κατανόηση της θεραπευτικής αυτής αγωγής, παραθέτουμε τις απαντήσεις που δίνουμε στα ερωτήματα που μας διατυπώνουν πιο συχνά οι ασθενείς μας. Εννοείται πως καθένας από εσάς έχετε το απόλυτο δικαίωμα, όποια στιγμή και όσες φορές θέλετε, να απευθύνεστε στο ιατρικό και άλλο υποστηρικτικό μας προσωπικό για κάθε σας απορία και βοήθεια. Μία από τις βασικές μας αρχές είναι επίσης ότι κάθε ασθενής πρέπει να έχει καθαρή και πλήρη ενημέρωση.

 • Είναι αποτελεσματική η χημειοθεραπεία;
 • Πώς θα αισθάνομαι κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών;
 • Ποιες είναι οι παρενέργειές της;
 • Μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι παρενέργειες; Αν ναι, πώς;
 • Τι θα πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;
 • Πώς θα πρέπει να είναι η διατροφή μου κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών;
 • Πόσο καιρό μένουν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας στον οργανισμό;
 • Επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή την περίοδο των χημειοθεραπειών;
 • Επηρεάζεται η γονιμότητα από την χημειοθεραπεία; Μετά από πόσο καιρό μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος;
Είναι αποτελεσματική η χημειοθεραπεία;

Το σχήμα και η αγωγή που επιλέγεται είναι ανάλογη του κάθε ασθενούς, του ιστορικού και της κλινικής του εικόνας. Χρησιμοποιούνται σχήματα, τα οποία έχουν αποδειχθεί μέσα από μελέτες και προηγούμενη εμπειρία ότι είναι αποτελεσματικά στη πλειοψηφία των ασθενών σε μια συγκεκριμένη περίπτωση νόσου. Η ανταπόκριση στο φάρμακο ή στο συνδυασμό φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την κάθε περίπτωση, εξαρτάται πάντα από τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Αν δεν αποδειχθεί αποτελεσματική, τότε σε συνεννόηση με το γιατρό, μελετώνται και προτείνονται άλλα σχήματα και συνδυασμοί, τα οποία αντιστοιχούν στον κάθε ασθενή.

Πώς θα αισθάνομαι κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών;

Υπάρχουν περιπτώσεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, των οποίων οι παρενέργειες είναι πολύ λίγες και η καθημερινότητα των ασθενών να μην επηρεαστεί, παρά στο ελάχιστο. Κάποια άλλα είδη θεραπείας, μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω παρενέργειες, οι οποίες είναι γνωστές και θα έχετε ενημερωθεί από το γιατρό σας για αυτές, πριν την έναρξη της θεραπείας.

Αναλόγως και της φυσικής κατάστασης του ασθενούς, κάποιοι ασθενείς δεν παρουσιάζουν καμία παρενέργεια και επομένως νιώθουν καλά, κάποιοι άλλοι ασθενείς όμως μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες περισσότερες από τις αναμενόμενες. Γενικότερα, η καθημερινότητα, πολλών εκ των ασθενών επηρεάζεται έστω και λίγο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι παρενέργειες είναι κάτι παροδικό και οι ασθενείς επανέρχονται στην πρότερη τους κατάσταση μόλις ολοκληρωθεί η χημειοθεραπεία.

Ποιες είναι οι παρενέργειές της;

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες από όλα τα συστήματα του οργανισμού, συνήθως ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας. Πιο συνηθισμένη είναι η μυελοτοξικότητα που εκδηλώνεται σαν αναιμία (πτώση του αιματοκρίτη που προκαλεί αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης), λευκοπενία – ουδετεροπενία (πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων που προκαλεί ευαισθησία στις λοιμώξεις) και θρομβοπενία (πτώση των αιμοπεταλίων που προκαλεί αιμορραγική προδιάθεση). ‘Άλλη πολύ συνηθισμένη παρενέργεια είναι η ναυτία, τάση για εμετό, και ο εμετός που συνήθως συμβαίνει τις πρώτες μέρες της χημειοθεραπείας. Η νευροτοξικότητα εμφανίζεται σταδιακά μετά από πολλούς κύκλους και κυρίως εκδηλώνεται με μούδιασμα (αιμωδία) στα δάχτυλα και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε σημείο να πέφτουν μικρά αντικείμενα από τα χέρια ή να προκαλέσει αστάθεια. Γενικά η χημειοθεραπεία, σπάνια μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα και να παρουσιάσει ωτοτοξικότητα, δερματική τοξικότητα (εξάνθημα κλπ), καρδιοτοξικότητα, ηπατοτοξικότητα, νεφροτοξικότητα κ.ά.

Μια τοξικότητα που δεν επηρεάζει τον οργανισμό αλλά είναι σημαντική για τον ασθενή είναι η απώλεια των μαλλιών (αλωπεκία) που προκαλείται από ορισμένα πολύ σημαντικά φάρμακα π.χ. ανθρακυκλίνες, ταξάνες.

Μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι παρενέργειες; Αν ναι, πώς;

Οι πλείστες παρενέργειες, απόρροια της χημειοθεραπευτικής αγωγής, προλαμβάνονται, αφού δίδεται στους ασθενείς φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την πρόληψη τους. Πριν την έναρξη της αγωγής, τις πλείστες φορές δίδονται ενδοφλεβίως στους ασθενείς, αντιεμετικά, αντιαλλεργικά, και άλλα βοηθητικά φάρμακα. Επίσης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου, για προληπτικούς λόγους, δίδεται αγωγή με σκοπό να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν, όπως ναυτία, εμετός ή διάρροια.

Οι παρενέργειες των χημειοθεραπειών μπορούν να είναι ήπιες και να μην χρειάζονται αντιμετώπιση. Σε κάποιες σπάνιες φορές σοβαρές και να απαιτούν αντιμετώπιση είτε στο σπίτι είτε στο Νοσοκομείο.

Τι θα πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Ανάλογα με το είδος της χημειοθεραπευτικής αγωγής μπορεί να συστηθούν κάποιες προφυλάξεις. Γενικά σε όλες τις χημειοθεραπείες και ειδικά στον πρώτο κύκλο συστήνεται ο ασθενής να αποφεύγει άτομα με λοίμωξη π.χ. ιώσεις για τη περίπτωση που υπάρξει λευκοπενία. Με την ίδια λογική να μην εκτίθεται σε χώρους με πολλά άτομα, όπως στις οδηγίες για τη γρίπη. Συχνά σε θεραπείες που προκαλούν ευκοίλιότητα π.χ. Xeloda, Tyverb δίνονται ανάλογες διατροφικές οδηγίες.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να μπορεί να διακρίνει σημεία σχετικά με τοξικότητες π.χ. αναιμία, αιμορραγία ή αιμορραγικό εξάνθημα λόγω θρομβοπενίας κλπ.

Πώς θα πρέπει να είναι η διατροφή μου κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών;

Γενικά η μόνη οδηγία που συστήνεται για όλες τις χημειοθεραπείας είναι η λήψη ελαφράς τροφής τη μέρα της αγωγής και τις αμέσως επόμενες ημέρες που μπορεί να παρουσιαστεί η ναυτία και ο εμετός.

Σε όλο το κύκλο, καλό είναι να αποφεύγονται οι τροφικές ακρότητες π.χ. μεγάλη ποσότητα φαγητού με αλκοόλ κλπ. Ιδιαίτερη περίπτωση πρέπει να θεωρηθούν οι θεραπείες στις οποίες αναμένεται διάρροια π.χ. Xeloda, Tyverb. Ήδη αναφέρθηκε ότι πρέπει να δίνονται ανάλογες διατροφικές οδηγίες.

Διαβάστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφή σας

Πόσο καιρό μένουν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας στον οργανισμό;

Πρακτικά ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, δεν μπορεί να ανιχνευτεί φάρμακο στον οργανισμό και επομένως όλες οι τυχόν παρενέργειες – τοξικότητα εξαφανίζονται π.χ. αιματολογική τοξικότητα ναυτία κλπ ή δεν επιδεινώνονται π.χ. νευροτοξικότητα. Η δεύτερη περίπτωση σημαίνει ότι τα όργανα που επηρεάστηκαν από τη ΧΘΠ έχουν υποστεί ένα κάποιο βαθμό βλάβης και χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Υπάρχουν και εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις επιμένουσας ή μόνιμης βλάβης, εάν η αντίστοιχη τοξικότητα δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα π.χ. καρδιοτοξικότητα.

Επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή την περίοδο των χημειοθεραπειών;

Καμία χημειοθεραπεία δεν επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική ζωή. Έμμεσα η σεξουαλική ζωή μπορεί να επηρεαστεί σε περίπτωση ορισμένων παρενεργειών που προαναφέρθηκαν στο βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία του ασθενούς.

Επηρεάζεται η γονιμότητα από την χημειοθεραπεία; Μετά από πόσο καιρό μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος;

Παρόλο που τα περισσότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, προκαλούν παροδική στειρότητα, οι ασθενείς οφείλουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, να λαμβάνουν προφυλάξεις. Πρέπει να τονιστεί ότι οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν πρέπει να μείνουν έγκυες, και οι άνδρες να μην κάνουν παιδί. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που δίδονται, είναι πιθανόν να βλάψουν το έμβρυο. Γενικά συστήνεται μεσοδιάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου για εγκυμοσύνη. Ειδικά για τον καρκίνο μαστού που συχνά είναι ορμονοεξαρτόμενος η παραπάνω γενική σύσταση πρέπει να εξατομικεύεται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κάποιες φορές η στειρότητα είναι μόνιμη. Για το λόγο αυτό, πριν την έναρξη της θεραπείας, ο γιατρός θα συστήσει, ειδικά σε νεαρά άτομα, την αποθήκευση ωαρίων και σπέρματος.

Κάσκα Ψύξης

SCALP COOLING


Πολλοί ασθενείς κατατάσσουν την τριχόπτωση ως την πιο φοβερή εμπειρία από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Η ψυχολογική επίδραση, απόρροια της απώλειας μαλλιών, έχει δραματική επίδραση στην αυτοεκτίμηση.

Το σύστημα Scalp Coοling Orbis II της εταιρείας Paxman, δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, για να αντιμετωπιστούν, όχι μόνο η αλωπεκία, αλλά κυρίως για να διατηρηθεί η αυτοεκτίμηση και να εμποδιστεί η αρνητική ψυχολογική επίδραση από την απώλεια μαλλιών.

Η ψύξη του κρανίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αλωπεκίασης, η οποία προκαλείται σε ορισμένες φορές από τη χημειοθεραπεία, και έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, τη δύναμη και την ελπίδα αυτών που επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν, παράλληλα με τη θεραπεία τους.


 • Τι είναι η ψύξη του τριχωτού της κεφαλής;
 • Τα μαλλιά πάντα πέφτουν;
 • Γιατί η χημειοθεραπεία κάνει τα μαλλιά να πέφτουν;
 • Πώς λειτουργεί η ψύξη του τριχωτού της κεφαλής;
 • Πόση ώρα απαιτείται για την ορθή χρήση του Scalp Coοling;
 • Θα πετύχει σε μένα;
 • Φροντίζοντας τα μαλλιά σας μέσα από την εμπειρία της PAXMAN.
Τι είναι η ψύξη του τριχωτού της κεφαλής;

Η ψύξη του τριχωτού της κεφαλής είναι μια απλή θεραπεία που μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση, η οποία πιθανόν να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην χημειοθεραπεία. Η χρήση της ψύξης του τριχωτού της κεφαλής ή «κρύα καλύμματα» είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της τριχόπτωσης, ως απόρροιας της χημειοθεραπευτικής αγωγής. Η νέα αυτή τεχνολογία, η οποία βρήκε εφαρμογή στο Scalp Coοling, επιτρέπει τη διατήρηση και προστασία των μαλλιών κατά την αγωγή.

Αυτό, για τους ασθενείς, συνεπάγεται ευκαιρία να ξανακερδίσουν κάποιο έλεγχο, να διατηρήσουν την ιδιωτική τους ζωή και να κρατήσουν μια θετική στάση απέναντι στη θεραπεία.

Τα μαλλιά πάντα πέφτουν;

Τα μαλλιά δεν πέφτουν σε κάθε χημειοθεραπευτική αγωγή. Αυτό εξαρτάται από τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στην θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς. Η ιατρική μας ομάδα, θα σας ενημερώσει προτού προχωρήσετε στην αγωγή σας και θα σας δοθεί η επιλογή για χρήση του Scalp Coοling.

Γιατί η χημειοθεραπεία κάνει τα μαλλιά να πέφτουν;

Η χημειοθεραπεία λειτουργεί στοχεύοντας όλα τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα στο σώμα. Τα μαλλιά είναι το δεύτερο ταχύτερο διαχωριστικό στοιχείο στο σώμα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά φάρμακα χημειοθεραπείας προκαλούν απώλεια μαλλιών. Τα θυλάκια της τρίχας, τα οποία βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, δέχονται επίθεση, με απώλεια μαλλιών περίπου 2 βδομάδες, μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας.

Πώς λειτουργεί η ψύξη του τριχωτού της κεφαλής;

Η βλάβη που προκαλεί η χημειοθεραπεία στο θυλάκιο των τριχών μπορεί να ανακουφιστεί από τη ψύξη του τριχωτού της κεφαλής. Λειτουργεί μειώνοντας με ακρίβεια τη θερμοκρασία του τριχωτού της κεφαλής σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, πριν, κατά τη διάρκεια και και μετά την χορήγηση της θεραπείας. Εν συνεχεία, μέσω αυτής της τεχνολογίας, η ροή του αίματος στα ωοθυλάκια των μαλλιών και μπορεί να αποτρέψουν ή να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια μαλλιών.

Το σύστημα Scalp Coοling Orbis II της εταιρείας Paxman, με καινοτόμο σχεδιασμό, προσφέρει μια άνετη και ανεκτή επιλογή σε σχέση με άλλες μεθόδους ψύξης του τριχωτού της κεφαλής λόγω της εκμετάλλευσης της νέας, προαναφερθείσας, τεχνολογίας.

Πόση ώρα απαιτείται για την ορθή χρήση του Scalp Coοling;

Το μηχάνημα τίθεται κάθε φορά σε εφαρμογή, 30 λεπτά πριν την έγχυση της χημειοθεραπευτικής αγωγής, κατά τη διάρκεια της έγχυσης και έως και 90 λεπτά μετά την έγχυση του φαρμάκου.

Θα πετύχει σε μένα;

Πολλές χιλιάδες ασθενείς, σε όλη την έκταση του κόσμου, έχουν διατηρήσει τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας τους, χρησιμοποιώντας το σύστημα ψύξης της κεφαλής της εταιρείας Paxman, το οποίο έχει έρθει και χρησιμοποιείται στην Κύπρο, μόνο από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Η επιτυχημένη ψύξη του τριχωτού της κεφαλής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, το χημειοθεραπευτικό σχήμα, την ηλικία, τον τύπο των μαλλιών, την κατάσταση των μαλλιών και τη γενική υγεία του ασθενούς. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η απώλεια μαλλιών ποικίλει αναλόγως του ατόμου και η διατήρηση των μαλλιών δεν είναι εγγυημένη.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η ψύξη του τριχωτού της κεφαλής, είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών σχημάτων χημειοθεραπείας. Μπορεί να έχετε κάποια τριχόπτωση και γενική αραίωση των μαλλιών με τη χρήση της ψύξης του τριχωτού της κεφαλής αλλά είναι και ο φυσικός κύκλος αποβολής των μαλλιών. Εάν έχετε κάποια τριχόπτωση, η εταιρεία που το έχει κατασκευάσει, ενθαρρύνει την συνέχιση της διαδικασίας, αφού βάσει εμπειριών ασθενών που το έχουν χρησιμοποιήσει, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ανάπτυξη τριχών κατά την χημειοθεραπεία τους και κατά τη χρήση της ψύξης του τριχωτού της κεφαλής. Η νέα τριχοφυΐα προστατεύεται επίσης από τη χημειοθεραπεία.

Φροντίζοντας τα μαλλιά σας μέσα από την εμπειρία της PAXMAN.
 • Να είστε προσεκτικοί όλες τις στιγμές με τα μαλλιά σας!
 • Μην φοβάστε να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα καλής ποιότητας καθώς οι κακές ποιότητες θα καταστρέψουν τα μαλλιά σας.
 • Αποφύγετε το περμανάντ και τη βαφή κατά τη λήψη χημειοθεραπείας.
 • Αποφύγετε τη χρήση υπερβολικής θερμότητας στα μαλλιά, στεγνώστε απαλά και μην χρησιμοποιείτε σίδερο ισιώματος για τα μαλλιά!
 • Πλένετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και ένα ήπιο σαμπουάν. Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να γίνει ευαίσθητο στα αρώματα και στα συντηρητικά σε καλλυντικά σαμπουάν.
 • Για να αντιμετωπίσετε τα μπερδεμένα μαλλιά βοηθάει μια μεγάλη χτένα. Βάλτε αρκετό μαλακτικό στα μαλλιά, ενώ είστε στο ντους, και χτενίστε. Βοηθά επίσης να μην ταλαιπωρούνται οι ρίζες των μαλλιών.

Γενικότερα:

 • Ενώ χρησιμοποιείτε ψύξη του τριχωτού της κεφαλής, δεν συνίσταται το κομμωτήριο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ελάχιστο επίπεδο πίεσης στα μαλλιά σας.
 • Παρόλα αυτά, αν νοιώσετε την ανάγκη να επισκεφθείτε το κομμωτήριο για να αισθανθείτε καλύτερα, μπορείτε να πάτε! Ενημερώστε όμως τον κομμωτή σας για τη θεραπεία.
 • Μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας, εάν τα μαλλιά σας είναι σε καλή κατάσταση και δεν παρουσιάζεται ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, μπορείτε ακόμη και να βάψετε τα μαλλιά σας.
Εμφυτεύσιμος Καθετήρας

PORT-a-CATHΤο port-a-cath (εν συντομία Port), είναι μία μικρή συσκευή που τοποθετείται κάτω από το δέρμα, στο δεξί μέρος του στήθους. Διαθέτει έναν καθετήρα ο οποίος μέσα από μια μεγάλη φλέβα φτάνει στο δεξί μέρος της καρδιάς που ονομάζεται άνω κοίλη φλέβα, vena cava superior. Το port-a-cath χρησιμοποιείται για την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, για μεταγγίσεις αίματος, χημειοθεραπευτικών και άλλων φαρμάκων. Χρησιμοποιείται επίσης για αιμοληψία. Η συσκευή μπορεί να παραμείνει στο σημείο που τοποθετήθηκε επί εβδομάδες ή και μήνες, και βοηθά στο να αποφευχθεί η ανάγκη για πολλαπλές χρήσεις ενέσεων.

 • Οδηγίες που δίνονται στους ασθενείς με port-a-cath
Οδηγίες που δίνονται στους ασθενείς με port-a-cath

Μετά την εμφύτευση του port-a-cath, θα έχετε στη περιοχή δεξιού στήθους, κάτω από το δέρμα, 2 μικρά επιθέματα που καλύπτουν τις δύο τομές.

 • Η πρώτη αλλαγή επιθέματος πρέπει να γίνει 24 ώρες μετά την εμφύτευση.
 • Έπειτα το επόμενο επίθεμα γάζας πρέπει να αλλάζεται κάθε δύο ηµέρες ή νωρίτερα εφόσον έχει λερωθεί, διαβραχεί ή ξεκολλήσει.
 • Μετά την επούλωση των τομών δεν απαιτείται επίθεμα.

Θυμηθείτε: Πριν την αλλαγή του επιθέματος, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας µε σαπούνι και νερό για πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε προσεκτικά το υπάρχον επίθεμα και σκουπίστε την περιοχή.

Ειδοποιήστε το γιατρό σας σε κάθε περίπτωση που παρατηρήσετε πρήξιμο ή μελανιά στην περιοχή, πύο ή υγρό, τοπική ερυθρότητα, θερμότητα ή ευαισθησία στο σημείο των τομών, καθώς επίσης και αν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38°C, καθώς είναι σημεία πιθανής λοίμωξης.

Επιπλέον, αμέσως μετά την εμφύτευση πιθανά να αισθανθείτε ενόχληση ή πόνο στην περιοχή των τομών αλλά υποχωρεί μετά το δεύτερο 24ωρο. Μπορείτε να λάβετε ένα ήπιο παυσίπονο αν το χρειάζεστε. Σε περίπτωση που ο πόνος παραμένει ή αυξάνεται, καλέστε το γιατρό σας.

 • Για τις πρώτες μέρες αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν βαριές εργασίες και επικίνδυνα σπορ επαφής. Μην σηκώνετε βάρη περισσότερο των 4,5 κιλών μέχρι την επούλωση των τομών σας (συνήθως σε 10-14 ημέρες). Μετά την επούλωση μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας.
 • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο μετά τις πρώτες 2-3 μέρες από την εμφύτευση, ενώ μετά την επούλωση μπορείτε και να κολυμπήσετε.
 • Το πρώτο 24ωρο μετά την εμφύτευση μην οδηγήσετε αυτοκίνητο. Η χρήση ζώνης αυτοκινήτου μπορεί να ασκήσει πίεση στις τομές σας. Τις επόμενες μέρες και έως την επούλωση, πριν οδηγήσετε τοποθετείστε ένα μικρό μαξιλάρι ή μια διπλωμένη πετσέτα ανάμεσα στη ζώνη και στο σώμα σας.
 • Μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο. Οι ανιχνευτές μετάλλων των αεροδρομίων δεν βλάπτουν το σύστημα port-a-cath και στη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ενεργοποιούν το συναγερμό των ανιχνευτών.
 • Στο μέλλον εξακολουθήστε να είστε σε εγρήγορση για: σημεία λοίμωξης, πρήξιµο μετακίνηση της βελόνης εκτός του συστήματος port-a-cath (εφόσον έχει παραμείνει), πρήξιμο, αιμορραγία. Σε κάθε τέτοια περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Το σύστημα port-a-cath απαιτεί ξέπλυμα κάθε 4 – 6 εβδομάδες εφόσον δεν χρησιμοποιείται. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η απόφραξη του καθετήρα αφού αν αποφραχτεί δεν θα είναι λειτουργικό και πιθανό να χρειαστεί η αφαίρεσή του.

© German Oncology Center. All rights reserved.