Πυρηνική Ιατρική

ΤΟ ΤΜΗΜΑ


Στοιχεία Επικοινωνίας

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ







Το Τμήμα περιλαμβάνει: Τη διαγνωστική μονάδα που προσφέρει την εξέταση PET/CT, τα εξωτερικά ιατρεία του θυρεοειδή και τον θάλαμο ραδιοϊσοτόπων όπου παρέχονται θεραπείες καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

Στελεχώνεται από προσωπικό εξαιρετικής κατάρτισης και με υψηλή επαγγελματική υπευθυνότητα.

Σας καλούμε να γνωρίσετε το Τμήμα, τους ανθρώπους, τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό μας, μέσα από τον διαδικτυακό χώρο της Πυρηνικής Ιατρικής.

Πλοηγηθείτε στις σελίδες μας, και εάν σε οτιδήποτε (διευκρινήσεις, εισηγήσεις, σχόλια, κλπ) μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση [email protected].

PET/CT


Η εξέταση PET/CT, η οποία για πρώτη φορά προσφέρεται από ιατρικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ένας συνδυασμός Αξονικής Τομογραφίας (CT) και Ποζιτρονικής Τομογραφίας (PET), κατά την οποία λαμβάνονται εικόνες υψηλής ποιότητας και ακρίβειας. Συνδυάζονται η ανατομική πληροφορία που παρέχει ο Αξονικός Τομογράφος με την πληροφορία που δίδει για την μεταβολική δραστηριότητα των μελετώμενων ιστών και οργάνων ο Ποζιτρονικός Τομογράφος. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο της Πυρηνικής Ιατρικής σήμερα.

Το εύρος των εφαρμογών της περιλαμβάνει την ογκολογία, αλλά και πέραν αυτής, την καρδιολογία και τη νευρολογία.

Κατά την εξέταση, και ανάλογα με το κλινικό ερώτημα που αφορά κάθε ασθενή ξεχωριστά, χρησιμοποιούνται διάφορα ραδιοφάρμακα. Πρόκειται για ουσίες που δεσμεύονται από συγκεκριμένα όργανα, κόκκαλα και ιστούς. Και χρησιμοποιούνται στην πυρηνική ιατρική ως ραδιενεργοί ιχνηθέτες για την απεικόνιση και θεραπεία ασθενειών. Το ραδιοφάρμακο που θα επιλεγεί για κάθε εξέταση παράγεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή, στο κυκλοτρόνιο που βρίσκεται εντός του Κέντρου.



ΠΟΙΑ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ;


Τα ραδιοφάρμακα που χορηγούνται για την εξέταση ΡΕΤ, δεν έχουν τις οποιεσδήποτε παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις και θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή, γιατί η χορηγούμενη δόση είναι αρκετά χαμηλή.

Το χρησιμοποιούμενο ραδιοϊσότοπο (18F) έχει μικρό χρόνο ημιζωής (110 λεπτά) και διασπάται ταχέως, ώστε έπειτα από λίγες ώρες δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη ακτινοβολία στο σώμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερα προστατευτικά μέτρα μετά το τέλος της εξέτασης.


Ανάλογα με το κλινικό ερώτημα που αφορά κάθε ασθενή ξεχωριστά, χρησιμοποιούνται διαφορετικά ραδιοφάρμακα, για τις ακόλουθες εξετάσεις:


18F-FDG (ραδιενεργή γλυκόζη, κακοήθειες με μεταβολισμό γλυκόζης)


18F-PSMA (ειδικό προστατικό αντιγόνο μεμβράνης, καρκίνος προστάτη)


18F-NaF (οστικός μεταβολισμός, μεταστάσεις οστών)


18F-FET ή 18F-FLT (εγκεφαλικοί όγκοι)


18F-FMISO (δείκτης υποξίας)


18F-FDOPA (προσυναπρική ντοπαμινεργική λειτουργία εγκεφάλου και νευροενδοκρινικοί όγκοι)


18F-FES (οιστρογονικοί υποδοχείς σε καρκίνο μαστού)


18F- Sifalin-TATE (υποδοχείς σωματοστατίνης σε νευροενδοκρινικούς όγκους (ερευνητικό))

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΕ ΕΞΕΤΑΣΗ;


18F-FDG-PET/CT

Το 18F-FDG χορηγείται ενδοφλεβίως και ακολουθεί τη μεταβολική οδό της γλυκόζης στους ιστούς και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν αυξημένη ποσότητα γλυκόζης προκειμένου να ανταποκριθούν στις ενεργειακές τους ανάγκες λόγω του εντόνου πολλαπλασιασμού τους. Ο αυξημένος μεταβολισμός των κακοηθών κυττάρων, σε σύγκριση με τα υγιή, επιτρέπει την ανίχνευση και απεικόνισή τους στο PET-CT.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

18F-NaF-PET/CT

Στη συγκεκριμένη απεικονιστική μέθοδο, στην οποία χορηγείται ενδοφλέβια ραδιενεργό φθοριούχο νάτριο, έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με την μεταβολική δραστηριότητα του οστίτη ιστού, με μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα σε σύγκριση με το «παραδοσιακό» σπινθηρογράφημα οστών (με 99mTc-MDP/διφωσφονικά). Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ευαισθησία και σε πιο πρώιμο στάδιο τυχόν παθολογικές καταστάσεις. Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και αυτή η εξέταση συνδυάζεται με αξονική τομογραφία.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

18F-PSMA –PEΤ/CT

Το PSMA – PET/CT θεωρείται η πιο ειδική εξέταση για την σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη. Σε αυτήν χορηγείται ενδοφλέβια το ραδιενεργό PSMA το οποίο προσλαμβάνεται εξειδικευμένα από την μεμβράνη καρκινικών κυττάρων του προστάτη ή/και μεταστάσεών του. Η ευαίσθητη κάμερα PET καταγράφει στη συνέχεια εικόνες από όλο το σώμα. Η εξέταση επιτρέπει την διάγνωση τοπικών υποτροπών και των μεταστάσεων σε αρχικό στάδιο. (Ολιγομεταστατική νόσος). Αυτό επιτρέπει την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

18F- FET/ 18F-FLT

Για τη συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιείται ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο 18F-FET ή 18F-FLT, για τον προσδιορισμό της πρόσληψης αμινοξέων στον εγκέφαλο και ειδικότερα σε όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία από τα οποία σχηματίζονται οι πρωτεΐνες, αυξημένη χρήση των οποίων γίνεται από τους όγκους του εγκεφάλου. Σύμφωνα με όσα είναι ήδη γνωστά από τη διεθνή βιβλιογραφία, η εξέταση 18F-FET PET συμβάλλει στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για τον τύπο του όγκου, αλλά και την έκτασή του πριν από τον θεραπευτικό σχεδιασμό. Επιπλέον, η μέθοδος έχει αποδειχθεί αξιόπιστη στη διαφοροποίηση υπολειπόμενης νόσου από ουλώδη ιστό, καθώς και στην ανίχνευση υποτροπής.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

18F- FDOPA

Για τη συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιείται ενδοφλέβιως το ραδιοφάρμακο 18F-DOPA (18F-φλουορο-L-διυδροξυφαινυλαλανίνη), το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο για την ανίχνευση διαφόρων νευροενδοεκρινικών όγκων. Η απεικονιστική αυτή μέθοδος παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αρχική σταδιοποίηση, επανασταδιοποίηση και παρακολούθηση των ασθενών. Σε μη ογκολογικούς ασθενείς η ραδιενεργός ουσία, λόγω της ιδιαιτερότητάς της συμβάλει στην διάγνωση διαταραχών της ιδιοπαθούς νόσου του Πάρκινσον.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

18F- FMISO

Σε αυτήν την εξέταση χρησιμοποιείται ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο 18F-FMISO. Μας παρέχει τη δυνατότητα να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές που δεν αιματώνονται επαρκώς μέσα στον όγκο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να καθοριστεί καλύτερα το πλάνο της ακτινοθεραπείας, διότι οι περιοχές με υποξία χρειάζονται υψηλότερη δόση ακτινοβολίας.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

18F- FES

Για τη συγκεκριμένη εξέταση θα χρησιμοποιηθεί, ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο 18F-FES (16α-[18F] φλουορο-17β-οιστραδιόλη). Το ραδιοφάρμακο αυτό επιτρέπει τη μέτρηση δέσμευσης/έκφρασης οιστρογόνων στις σχετιζόμενες με τον καρκίνο του μαστού βλάβες. Η πληροφορία αυτή δε δύναται να ληφθεί με την κλασική απεικόνιση κάνοντας χρήση των ακτινολογικών μεθόδων. Επιπλέον, το 18F-FES PET/CT είναι ένα μη επεμβατικό εργαλείο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου που θα καθορίσει τις θεραπευτικές στρατηγικές, ειδικά αν η βιοψία του πρωτοπαθούς όγκου ή μιας μεταστατικής βλάβης δεν είναι επιτεύξιμη.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

18F- Sifalin-TATE

Το 18F-Sifalin-TATE χρησιμοποιείται επί του παρόντος ερευνητικά ως ένα πολύ ευαίσθητο εργαλείο για την ανίχνευση διαφόρων νευροενδοεκρινικών όγκων (NETs) αλλά και μηνιγγιωμάτων καθ’ ότι απεικονίζει τους υποδοχείς σωματοστατίνης. Η απεικονιστική αυτή μέθοδος παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αρχική σταδιοποίηση, επανασταδιοποίηση και παρακολούθηση των ασθενών.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΘΑΛΑΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕ ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΑ


Αποτελείται από πέντε πολύ άνετα μονόκλινα δωμάτια, καθένα από τα οποία έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ακτινοπροστατευόμενο κήπο, γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή να μην είναι περιορισμένος και να παίρνει, όταν του επιτρέπεται, έναν περίπατο σε καθαρό αέρα.

Στον Θάλαμο παρέχονται θεραπείες καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με ραδιενεργό ιώδιο, συμπεριλαμβανομένων και θεραπειών υψηλών δόσεων για την αντιμετώπιση απομακρυσμένων μεταστάσεων. Επίσης, πραγματοποιούνται θεραπείες με ραδιενεργό ράδιο (Xofigo®), για την αντιμετώπιση οστικών μεταστάσεων σε ενήλικες με ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη.

Ο συνδυασμός διάγνωσης και θεραπείας αποτελεί τη βάση της καινοτόμου προσέγγισης «Theragnostics», η οποία παρέχεται στο Τμήμα μας. Το Κέντρο μας είναι από τα λίγα στον κόσμο σήμερα, που μπορεί να παρέχει τις πλέον πρωτοποριακές θεραπείες με ραδιενεργό λουτέσιο για νευροενδοκρινικους όγκους (177Lu-DOTATATE) και για την αντιμετώπιση μεταστάσεων από ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη (177Lu-PSMA).


© German Oncology Center. All rights reserved.